Ново искане за оставки на ЦИК. Този път те са

...
Ново искане за оставки на ЦИК. Този път те са
Коментари Харесай

Ново искане за оставки на ЦИК

Ново искане за оставки на ЦИК. Този път те са от хора от публичния съвет към комисията.

В писмо до медиите, президента, Народното събрание и омбудсмана се упорства изборната комисия да бъде разпусната незабавно.

 

1 от 2 - +  искане

1. фотография: Сдружение " Демокрация и правда

2. фотография: Сдружение " Демокрация и правда

Ние, членовете на Сдружение „ ДЕМОКРАЦИЯ И ЗАКОННОСТ “, настоятелно желаеме оставката на членовете на Централната изборна комисия, написа в документа. От организацията приканват българските жители да желаят оставката на членовете на Централната изборна комисия.

От извършените през април 2023 година избори до днешните избори за общински съветници и за кметове, ЦИК позволи редица неточности в ръководството на изборния развой. Решението за гласоподаване във всички изборни секции единствено с хартиени бюлетини е непростимо нарушаване на Изборния кодекс, считат от организацията.

Според тях махането на машините директно засегна обезпеченото на българските жители право на избор, и по-точно правото им свободно да изберат метода на гласоподаване.

Сдружението счита, че ЦИК е популяризирала погрешна информация два пъти.

Първото е, че решението за засвидетелствуване на машините е подписано единствено от виновния зам.-министър на електронното ръководство. Това не е по този начин, тъй като под него има подписи и от и.д. ръководител на Българския институт по метрология и от ръководителя на УС на Българския институт за стандартизация. Това припомнят още от неправителствената организация.

Според тях това е решение, което е издадено на база на отчет, който от своя страна е подписан от ръководителите на четирите екипа за оценка на сходството на машините с Изборния кодекс.

Втората погрешна информация е обвързвана с придвижването на машините.

“Машините са напуснали складовете по заповед от ЦИК. Видно обаче от поставеното в уеб страницата на Министерство на вътрешните работи известие, на 26.10. 2023 година ЦИК е изпратила две писма – до министъра на вътрешните работи и до шефа на основна дирекция “Жандармерия ”, с които позволява разпределението на машините по рамките за товарене и експедиране ”, припомнят от сдружението.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР