Ново интересно наблюдение на космическия телескоп Джеймс Уеб (JWST) разкри

...
Ново интересно наблюдение на космическия телескоп Джеймс Уеб (JWST) разкри
Коментари Харесай

Учени търсят източници на живот на една от луните на Юпитер

Ново забавно наблюдаване на галактическия телескоп Джеймс Уеб (JWST) разкри детайлности за една от луните на Юпитер, която е съществена цел в търсенето на извънземен живот. Предишни проучвания откриха, че Европа има под земята океан от солена течна вода. Според Independent това прави луната на Юпитер съществена цел в търсенето на живот отвън Земята в Слънчевата система.


Новите открития, показани в две самостоятелни изследвания в списание Science, дават нова визия за малко разбрания състав на океана на Европа под кората от корав воден лед. Наблюденията на JWST демонстрираха, че въглеродният диоксид на Европа произлиза от подповърхностния океан на нейното ледено тяло. Бъдещите задачи, планувани за спътника, ще оценят капацитета му за обитаемост въз основа на неговия химически състав, в това число изобилието от биологично значими детайли като въглерод.

Въпреки че предходни изследвания са разкрили съществуването на корав лед с въглероден диоксид на повърхността на Европа, остава неразбираемо по какъв начин там се е образувал CO2. Изследователи, в това число от Корнелския университет в Съединени американски щати, се пробваха да дефинират дали CO2 е донесен на повърхността на Европа от удари на астероид или се е образувал на повърхността й вследствие на взаимоотношение с магнитното поле на Юпитер. Идентифицирането на източника на въглероден диоксид ще помогне да се дефинират рестриктивните мерки върху химията на вътрешния океан на Европа, споделиха учени.

В две нови изследвания учените проучиха данни за инфрачервените излъчвания на CO2 от повърхността на Европа, получени от JWST.

Едно изследване картографира разпределението на CO2 в Европа и откри, че то е най-високо в район от близо 1800 квадратни километра, наименуван Tara Reggio. Регионът е доминиран от „ безреден терен “ или геологично нарушени материали, изхвърлени на повърхността. Количеството CO2, намерено в този район, който е измежду най-младите на повърхността на Европа, демонстрира, че той се е образувал от вътрешен източник на въглерод. Въз основа на това изобретение учените споделиха, че този CO2 се е образувал в подземния океан на Европа и е бил изнесен на повърхността в геоложки недавнашен времеви мащаб. Това допуска, че подземният океан на Европа съдържа въглерод, една от най-важните съставки, известни за образуването на живот.

Друго изследване откри също, че въглеродният диоксид на повърхността на Европа идва от вътрешната страна и се смесва с други съединения. Въпреки че откривателите не са съумели да разграничат дали е нежив или жив източникът, резултатите от двете изследвания се допълват взаимно и поддържат заключението, че подземният океан на Европа съдържа огромни количества въглерод. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР