Ново 20: Президентът няма задължение да назначи новите министриНяма срок

...
Ново 20: Президентът няма задължение да назначи новите министриНяма срок
Коментари Харесай

Ново 20: Президентът няма задължение да назначи новите министри

Ново 20: Президентът няма обвързване да назначи новите министри

Няма период или обвързване президентът да издаде декрет за смяна в служебното държавно управление. На процедура може и да не го направи. Това съобщи Орлин Колев, специалист и учител по конституционно право, в ефира на „ Твоят ден “.

По думите му в отговорностите на президента влизат единствено назначение на длъжностен кабинет и издаване на декрет за предварителни избори.

Президентът не може във всеки случай да откаже да подпише декрет, само че когато има безспорна нужда от промяна на даден пост, това би могло да докара до конституционно разтърсване. Такава опция сега няма, тъй че е целесъобразно действието на президента да изиска повече причини за промените. Радев няма да понесе отговорност, в случай че не подпише декрет “, разяснява той. И добави, че всяка смяна в кабинета „ Главчев “ минава през президента, а не през Народното събрание.

Според него фокусът следва да падне върху активността на служебния кабинет. „ В него неизбежно ще има политически нюанс. Той не дава отговор пред никого. Народното събрание може да се осведоми за активността му и след това посредством актовете си, решенията и законите, да я поправя. Индиректно Народното събрание може да насочва служебния кабинет, само че без да изземва функционалностите на изпълнителната власт. И двете рокади в служебния кабинет са поискани поотделно, а не едновременно. Това буди въпроси за връзката в него “, счита Колев.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР