Новият ръководител на централната банка на Ливан казва, че реформите са планирани за справяне с икономиката

...
Новият временен шеф на Ливанската централна банка призова правителството да
Коментари Харесай

Новият временен шеф на Ливанската централна банка призова правителството да предприеме дълго отлагани реформи, тъй като той потвърди, че ще поеме длъжността като изпълняващ длъжността ръководител, заменяйки дългогодишния шеф Риад Саламех.

Васим Мансури, вицегуверньорът на Banque du Liban или централната банка, трябва да поеме управлението от Саламех във вторник, след като политическите фракции не успяха да назначат наследник на Саламех, въпреки нестабилността, която може да причини на Ливан на фона на продължила четири години финансова криза.

Риад Саламе напуска поста след 30-годишен мандат, опетнен от икономически срив, който доведе до обедняване на много ливанци и парализира някога разрастваща се банкова система, както и от обвинения в корупция срещу него у дома и в чужбина – което той отрича.

Говорейки на пресконференция, Мансури каза, че новото ръководство на Banque du Liban планира да наложи строги ограничения върху отпускането на заеми от централната банка на правителството и че подобно финансиране трябва постепенно да бъде изцяло спряно.

Той добави, че властите трябва също така да премахнат противоречивата платформа за обмен, известна като Sayrafa, и да премахнат фиксирането на местната валута.

„Ние сме изправени пред кръстопът“, каза Мансури, обещавайки, че няма да подпише правителствено финансиране, в което не е убеден и което е „извън правната рамка“.

Назначаването на Мансури

Неуспехът да се назначи нов управител на банка отразява по-широка дисфункция, която остави Ливан нито с напълно овластено правителство, нито с президент, допълнително изпразвайки държава, осакатена от четиригодишен финансов срив.< /p>

Управляващите политици предприеха оскъдни действия, за да започнат да се справят с финансовия колапс, широко обвиняван за десетилетия на разточително харчене и корупция, контролирани от отдавна доминиращи сектантски фракции.

Международният валутен фонд заяви през юни, че кризата е била влошена от интереси, които се противопоставят на важни реформи.

Мансури, който е обучен като адвокат и е работил като правен консултант на финансовото министерство и на парламента през последните години, каза, че това е „последният шанс“ на Ливан да въведе промени. Неговите реформи включват създаване на закон за контрол на капитала, закон за финансово преструктуриране и държавен бюджет за 2023 г. в рамките на шест месеца.

Ръководството на централната банка се избира чрез сектантска система за споделяне на властта, която управлява други висши постове в Ливан. Мансури беше назначен заедно с трима други вицегубернатори през юни 2020 г.

Мансури е шиитски мюсюлманин, докато управителят на централната банка традиционно е запазен за християни маронити.

Падането на Саламе

Веднъж почитан като централен магьосник, бивш шефът на банката Риад Саламе напусна поста, който заемаше три десетилетия в понеделник, заобиколен от група свои последователи, които го празнуваха с традиционна музика и танци.

Въпреки че той беше широко разглеждан като опората на финансовата система, докато не се разпадна през 2019 г., Саламе видя как положението му се разпада, тъй като сривът доведе до обедняване на много ливанци и замрази повечето спестители от техните депозити, съхранявани в банки, което доведе до няколко инцидента, при които вложителите задържаха банките, изисквайки освобождаването на парите им.

Имиджът му беше допълнително опетнен като европеец страни след друга започнаха да разследват дали той е злоупотребил с правомощията си, за да присвои ливанци публични пари.

Саламе отрече да е извършил нарушение, и каза дни преди заминаването си, че е „работил според закона и зачиташе законните права на другите” по време на мандата си.

През май френските и германските власти издадоха заповеди за неговия арест. Червените бележки на Интерпол го обявиха за издирване и от двете страни.

Защита на мандата си в интервю в сряда в събота Саламе каза, че е бил превърнат в изкупителна жертва за срива, твърдейки, че правителството – а не централната банка – е отговорно за изразходването на публични средства.

„Ще обърна страница от живота си, ”, каза той.


Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР