Новият видински митрополит Даниил спасил 12 бедняци, приютени от отец

...
Новият видински митрополит Даниил спасил 12 бедняци, приютени от отец
Коментари Харесай

Видинският митрополит Даниил спасил 12 бедняци

Новият видински митрополит Даниил избавил 12 сиромаси, приютени от отец Иван в Добридолския манастир. Болни, гладни и изоставени от околните им те били в окаяно положение. Владиката им подал ръка и ги настанил в обществени домове с здравна грижа.
Заварих Видинска епархия с най-големия проблем - кадровата рецесия, сподели дядо Даниил. 50 свещеника служат в 20 и повече църкви с мизерни заплати. Една част от поповете от общо 200 храма се самоосигуряват от ренти от земи и от продажбата на свещи на миряните. Новият нравствен лидер въпреки всичко им напомнил, че църквите не са сами за себе си, а за хората.
Той ще продължи делото на предшественика си да оказва помощ за ремонтите на черквите, ще пази и европроекти. Даниил даде и благословията си да има богослужения в незавършения храм „ Свети Дух “ в Монтана, нищо че не е осветлен.
Даниил уточни образци с многодетни фамилии в Северозапада, както по времето след Първата международна война. Тогава е било апетит и бедност, само че деца са се раждали. Демографската рецесия не е в изискванията и благосъстоянието, а в ценностната система, съобщи той. И добави, че проблемите на индивида ще се решат, в случай че се труди за своето избавление. Това го дава Бог. И напомни за Свети Иван Рилски, който отишъл да се моли в пустошта.
Канонизацията на чипровските въстаници от 1688 година се бави поради неналичието на информация и незадоволително изследване на архивите. Това е мъжество, само че не трябва всички да се слагат под един знаменател, значимо е дали всеки е починал с вярата в Исус, сподели видинският епископ.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР