Новият вид финансова подкрепа за хората с увреждания се предвижда

...
Новият вид финансова подкрепа за хората с увреждания се предвижда
Коментари Харесай

Мая Манолова и Бисер Петков с важни новини относно изготвянето на законопроект за хората с увреждания

Новият тип финансова поддръжка за хората с увреждания се планува да влезе в действие от началото на идната година. Това ще е първата смяна в законодателството, която ще влезе в действие.
Това оповестиха пред публицисти общественият министър Бисер Петков, омбудсманът Мая Манолова, изпълнителният шеф на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски и представители на протестиращите майки на деца с увреждания. Те участваха в последното съвещание на работната група по правене на законопроект за хората с увреждания. Останалите разпореждания в новия закон за хората с увреждания ще влязат в шестмесечен период след обнародването на закона - евентуално към април. За този интервал ще се създаде подзаконовата нормативна уредба, ще се структурират и новите органи. Вече има съвсем финализиран вид на законопроект, както и доближаване на позициите на другите заинтригувани групи.
Финансовата поддръжка ще е обвързана с линията на беднотия и ще се отпуска в началото на база на степента на увреждане. Предлага се тя да е в интервала от 10 на 100 до 57 на 100 от линията на беднотия, според от степента на увреждане. Първоначално парите за хората с увреждания ще бъдат извадени от самостоятелната оценка, а ще се отпускат единствено на база ТЕЛК решението. Идеята е в бъдеще месечната финансовата поддръжка да се " отвърже " от ТЕЛК решението и да е част от самостоятелната оценка, разясни Бисер Петков. По думите му през днешния ден е станало ясно, че заинтригуваните страни желаят някои от измененията да се усетят по-скоро от хората с увреждания, по тази причина е реализиран компромис като начало степента на увреждане да дефинира поддръжката, а не самостоятелната оценка, каквото е настояването на протестиращите майки. За новата финансова поддръжка ще са нужни в допълнение към 110 милиона лв..
Постигнато е и единодушие по-категорично да се формулира това, че самостоятелната оценка ще има наложителен темперамент за всички органи. Омбудсманът Мая Манолова е предложила самостоятелната оценка да се формулира в три елементи - информативна, нужда от поддръжка и изводи и посоки, като заключенията и направленията, дефинирани в оценката, ще са наложителни. В Закона за хората с увреждания ще има и отпратка към Закон за персоналната помощ, като по този начин се извършва едно от главните претенции на протестиращите майки на деца с увреждания да има обособен закон. Законът за персоналната помощ също ще претърпи рационализиране, е станало ясно на съвещанието на работната група.
В днешната среща е отделено повече време на органите за ръководство и в частност на Съвета за наблюдаване, където е реализирано в огромна степен единодушие. Имало е и разногласия по националната представителност на организациите на хората с увреждания, като има оферти за промени в критериите за представителност. Коментирано е, че те би трябвало да бъдат преформатирани - да не са свързани единствено с безспорната бройка на членуващите в организациите на хората с увреждания. Обсъдено е до каква степен националната представителност би трябвало да бъде обвързана с финансиране от държавния бюджет. Предложението на омбудсмана Мая Манолова, което ще бъде отразено в законопроекта, е поддръжката от страната за организациите да бъде разграничена - финансиране на планов принцип, в което всички организации могат да вземат участие и финансиране посредством разпределяне на дотации към националнопредставителните.
Социалното министерство ще направи цялостна оценка на въздействието на новия закон. Оценката ще отговори на въпроса какво ще костват на страната всички ограничения. До момента се знае, че за месечната финансова поддръжка, която включва интеграционните добавки и четвъртинките социалноинвалидни пенсии ще са нужни към 110 милиона лв. в допълнение. Утре ще има среща в Министерски съвет.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР