Новият треньор на ЦСКА Нестор Ел Маестро даде първото си

...
Новият треньор на ЦСКА Нестор Ел Маестро даде първото си
Коментари Харесай

Ел Маестро: Трябва да спечелим всичко възможно

Новият треньор на ЦСКА Нестор Ел Маестро даде първото си огромно изявление след повторното заставане отпред на отбора. Той приказва за предаването „ Домът на футбола “ по Диема Спорт преди конфликта с Лудогорец.

Г-н Ел Маестро, с какво запомнихте първия си престой в ЦСКА?
– Много страсти и луди моменти сигурно. И по някакъв метод това беше сполучлив интервал, тъй като след ЦСКА моята кариера потегли нагоре. Определено имах напредък. Тогава, както и в този момент от позиция на почитателите и медийното отразяване, което има ЦСКА, мога да кажа, че това е най-големият клуб, в който съм работил.

Имаше ли съмнения у вас сега, в който бяхте поканен да се завърнете?
– Със сигурност не съм имал съмнения. Имах някои фамилни проблеми във връзка с това дали да приема офертата. Това е мое решение, само че фамилията ми очакваше всичко това да бъде разисквано. А те бяха просто осведомени че пътувам за България и ще подпиша с ЦСКА.

Коя е основната ви цел, завръщайки се в клуба?
– Още преди 5 години, когато бях в ЦСКА, научих едно нещо. Независимо от играчите, с които ЦСКА разполага, и от обстановката, в която се намира клубът, задачите постоянно са високи и едни и същи. И нищо друго не се приема добре. Трябва да спечелим всичко допустимо.

Как се стече кариерата ви след ЦСКА?
– По доста положителен метод. Веднага откакто напуснах ЦСКА, се появи опция да поема един от най-хубавите тимове в Австрия. Само трябваше да изчакам да свърши сезонът. Но истината е, че нямаше по какъв начин да поема Рапид Виена, защото съм прекарал доста време в Аустрия. А това е съпоставимо с враждата сред ЦСКА и Левски. Но имах информация, че може да получа покана от някой от другите обичайни клубове – Аустрия, Щурм Грац или ЛАСК Линц. И просто трябваше да изчакам и да се приготвя за новото предизвикателство. След Щурм отидох в Саудитска Арабия, където всички вършат прехвърляния сега. Впоследствие офертата от Турция беше малко изненадваща, само че не се замислих и одобрих да стана треньор на Гьозтепе.

Къде намирате аргументите за положението на ЦСКА сега?
–  Със сигурност нямахме оптималния старт на сезона. Това ще прозвучи като опрощение, а аз не желая да бъде по този начин. Но мисля, че поради дребното време сред края на предишния сезон и началото на този можеше да се подготвим и по-добре в паузата.

Физическата подготовка ли визирате?
– Да, и физически. Истината е, че подготовката и работата, която тимът е приключил през юли месец, явно се отразява на старта на сезона. И това е видно от резултатите. Не мисля, че проблем са качествата на новите попълнения, тъй като виждам, че те са мощни играчи. Вярвам, че клубът е приключил добра работа на трансферния пазар с новите попълнения, в които не съм бил забъркан. На всички тези футболисти ще им е нужно време за акомодация към метода на живот в България и стила на игра тук. Когато това се случи, съм уверен, че ще имаме сериозна роля през този сезон.

Желаете ли да привлечете нов нападател и нуждаете ли се от подкрепление на други позиции?
– Откакто съм в ЦСКА, непрекъснато получавам този въпрос. Аз не работя по този метод. Не се нуждая от нищо сега. Смятам, че моята роля е да работя с тима и играчите, които са налични. Да се приспособявам към настоящата обстановка. Имаме контузени играчи и по-малко варианти. И сигурно незадоволително попадения. Можем да купим двама нови нападатели. Но тогава клубът може да се запита: „ Каква е ролята на треньора? “. Задължението да изцеждам максимума от наличните футболисти е изцяло мое.

Каква е обстановката с Майкъл Естрада?
–  Всички работим интензивно, с цел да може той да усъвършенства своята физическа подготовка. Той е футболист със страхотна визитка. Ако успее да доближи игровата си форма, ще ни бъде от огромна изгода. Естрада има по-различен профил и жанр на игра спрямо това, което Назон и Фаетон носят. Той е изпълнител, характерен таран. И може тъкмо това, от което се нуждаем в предни позиции сега.

Какво би трябвало да се промени в тима?
– Звучи като че ли питате какво би трябвало да се промени в самия клуб, а считам, че той е проведен добре. На терена се нуждаем от смяна в съвсем всеки аспект. От моята позиция всичко би трябвало да се промени. Искам тимът да одобри моята еднаквост и философия. Това е дълъг развой. Подобряваме се с всеки минал ден и всяка подготовка. Видно е, че се нуждаем от повече динамичност. И генерално, само че и поради стила на игра, който желая да практикуваме. Желая да се пазиме нападателно и високо по терена. А напред да нападаме отвесно, непосредствено, зад защитата на противника. С много повече динамичност и по-често. Това не е наложително да значи повече изминати километри от футболистите, само че по-интензивно придвижване от тях. Работим върху това съществено.

Във допустимо най-лошия миг ли идва мачът с Лудогорец?
– Не знам, може и да е в най-подходящия. Попитайте ме още веднъж в понеделник. Ако можех да предпочитам, бих желал повече време за подготовка с тима. А и още малко време, с цел да може някои от основните ни играчи да се възстановят от контузиите си. Имаме четирима контузени футболисти, които биха били в стартовия състав против Лудогорец в Разград. А това се явява огромен проблем. Разбира се, имаме варианти, които да запълнят тези празнини, само че с цялостен състав щях да съм напълно задоволен.

Вашият някогашен ученик Кирил Десподов ли е най-опасният футболист на Лудогорец?
– В последните няколко години Кирил се утвърди като най-постоянният нападателен състезател в България. Статистиката му демонстрира ясно и красноречиво качеството му. Той е основната заплаха в тим като Лудогорец, който има огромен набор от мощни нападатели.

На „ Българска войска “ витае известно напрежение, по какъв начин се отразява то на вас и играчите?
– На мен персонално напрежението въобще не ми въздейства. Винаги съм имал доста изолиран и дистанциран метод на живот, който мисля, че ми подхожда. Ежедневието ми отвън Панчарево е извънредно скучно и съвсем нищо не ме афектира дали в положителен или отрицателен проект. Съветвам и футболистите ми да живеят по този начин, само че те са други хора и характери и няма по какъв начин да го създадат. Напрежението, което носи всеки състезател на ЦСКА, прави този клуб толкоз специфичен. Футболистите са наясно с тази тежест и мисля, че са задоволително мощни, с цел да се оправят с нея.
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР