Новият текст в Закона за Българската народна банка (БНБ), предложението

...
Новият текст в Закона за Българската народна банка (БНБ), предложението
Коментари Харесай

В отговор за безпокойство за курса "лев - евро" депутатите ще прецизират текст от закона

Новият текст в Закона за Българската национална банка (БНБ), предлагането за който провокира безпокойства и разнопосочни тълкувания за допустима смяна на закрепения курс " лев - евро ", ще бъде прецизиран, преди да бъде признат. За това са се разбрали представители на разнообразни партии в Народното събрание по време на изключително съвещание на председателския съвет през днешния ден, потвърдиха от няколко политически сили пред " Дневник ". В съвещанието участваха и финансовият министър Владислав Горанов и шефът на Българска народна банка Димитър Радев.

Става дума за текст, който е допълнение на член 29 от Закона на Българска народна банка. В този член, който не е променян от 1999 година насам, е закрепен валутният курс на лв. към еврото в съответствие 1.95583 лева Записването на курса в закон е гаранция той да не бъде променян небрежно и без единодушието на Народното събрание.

Предложението е в нова алинея към този член да се запише, че от датата на присъединяване на България в механизма ERM II - така наречен чакалня за еврозоната, която се чака да бъде от края на април т.г., формалният валутен курс на лв. към еврото е еднакъв на централния курс сред еврото и лв., контрактуван с останалите страни от еврозоната плюс Дания и Европейската централна банка (ЕЦБ) по съответните резолюции и съглашения.

Точният текст, импортиран на 23 януари т.г. сред първо и второ четене на различен законопроект от ръководителя на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ, гласи: " Считано от датата на присъединяване на България в механизма на обменните курсове (Exchange Rate Mechanism ІІ), формалният курс на лв. към еврото е еднакъв на централния курс сред еврото и лв., контрактуван според параграф 2.3 от Резолюция на Европейския съвет за определяне на механизъм на обменните курсове през третия стадий на Икономическия и паричен съюз Амстердам, 16 юни 1997 година, и членове 1.1 и 17.1 от Споразумение от 16 март 2006 година сред Европейската централна банка и централните банки на страните членки отвън еврозоната за установяване на процедурите за работа на механизма на обменните курсове в третия стадий от икономическия и паричен съюз ".

За смяната, която е импортирана без анонсиране и пояснения, се разбра през почивните дни, след което в неделя Министерството на финансите и Българска народна банка изпратиха успокоително известие, че няма заплаха за закрепения валутен курс на лв..

По неофициална информация от депутати на съвещанието на председателския съвет през днешния ден е разисквано текстът да бъде прецизиран за по-големи гаранции, че курсът няма да бъде променян. Очаква се новият текст да бъде разискван и признат от бюджетната комисия на следващия ден след обяд, когато е второто четене на законопроекта.

Как ще бъде изменен текстът не е известно. В отговор на въпроси на публицисти дали ще се вкарат гаранции, че сегашният закрепен курс няма да се трансформира с решение на други страни, Владислав Горанов сподели: " Обсъдихме това. Работим дружно с сътрудниците ". Той разгласи още, че през днешния ден е препотвърден политическият консенсус за присъединение на България към еврозоната, и отхвърли да дава отговор на други въпроси с покана към публицистите да участват на съвещанието на комисията на следващия ден.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР