Новият собственик е чешкият милиардер Петър Келнер, който купи и

...
Новият собственик е чешкият милиардер Петър Келнер, който купи и
Коментари Харесай

И Теленор напусна България, не вижда потенциал за растеж

Новият притежател е чешкият милиардер Петър Келнер, който купи и Нова телевизия

Разходите за заплати нарастнали с 12.2%, максимален е растежът в образованието
Теленор подписа съглашение за продажбата на своите активи в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) на PPF Group за сумата от 2,8 милиарда евро (приблизително 27 милиарда норвежки крони), изчислена на база стойност на предприятията, оповестиха от централата на компанията в Норвегия, написа offnews.

Бордът на шефовете на сдружението възнамерява да изиска от Годишното общо заседание на компанията позволение за разпределение на специфичен дял от 4,40 норвежки крони за акция.

Трансакцията включва напълно притежаваните от Теленор предприятия в Унгария, България, Черна гора и Сърбия, както и доставчика на софтуерни услуги Telenor Common Operation. През 2017 година фирмите на Теленор в ЦИЕ донесоха на групата доходи от почти 11,8 милиарда норвежки крони или 9% от общите доходи на Теленор Груп. Приходите преди налози, лихви, амортизации и отчисления (EBITDA) на тези компании доближиха 4,1 милиарда норвежки крони или 8% от EBITDA на групата. Компаниите имат общо над 9 милиона клиенти и към 3 500 чиновници.

„ Стратегията на Теленор Груп е основана на растеж, успеваемост и опростяване на процесите и услугите. С продажбата на нашите активи в ЦИЕ, ние вършим значима стъпка към опростяването и фокусирането на портфолиото на Теленор в районите, в които виждаме максимален капацитет за основаване на стойност. След тази трансакция обсегът на активността на Теленор ще включва интегрирани мобилни и закрепени оператори в Скандинавия и мощни позиции на мобилните пазари в Азия. Теленор е убеден, че с помощта на опита на PPF Group в района и в бранша, те ще бъдат добър притежател на нашите активи в ЦИЕ “, разяснява основният изпълнителен шеф на Теленор Груп Сигве Бреке.

На идното Годишно общо заседание на Теленор на 2 май 2018 година, бордът на компанията ще изиска позволение да изплати специфичен дял от 4,40 норвежки крони за акция, изискуем при сполучливо привършване на договорката.

Заедно с към този момент оферти дял от 8,10 норвежки крони на акция за 2017 година, общата стойност на оферти дял през 2018 година ще доближи 19 милиарда норвежки крони. Както към този момент бе обявено, компанията също възнамерява да изиска от
годишното общо заседание нов мандат за назад изкупуване на акции, с цел да се обезпечи еластичност на спомагателното заплащане за акционерите в бъдеще.

„ Предложението ни за потребление на постъпленията от тази договорка цели да осигурим атрактивно заплащане за нашите акционери, като в същото време запазим стратегическата си еластичност. Специалният дял ще бъде в допълнение към най- високия за всички времена елементарен дял в компанията и неотдавна завършилата стратегия за назад изкупуване. В момента се фокусираме върху развиването на съществуващите ни активи и реализирането на цифровата промяна в групата. През идващите няколко години чакаме нови благоприятни условия за основаване на стойност в нашите съществени бизнеси и географски области “, съобщи основният финансов шеф на групата Йорген Аренц Роструп.
 
„ Доволни сме от днешната трансакция, чийто триумф се дължи и на професионализма на сътрудниците ни от
PPF “, добави той.

PPF Group е най-голямата частна капиталова група в ЦИЕ, която ръководи активи на стойност почти 35 милиарда евро. PPF Group влага в разнообразни браншове, в това число банки, потребителски финанси, недвижими парцели, миннодобивна активност и телекомуникации. През 2013 година групата закупи подразделението на O2 в Чешката република от Telefonica, а през 2018 година - Nova Broadcasting Group в България.

С тази трансакция, PPF Group уголемява портфолиото си от телекомуникационни активи с още четири страни и извършва дълготрайната си цел да се трансформира в междинен по мярка европейски оператор и да употребява опита си, с цел да ускори пазарните си позиции “, разяснява акционерът, отговарящ за телекомуникационните активи на PPF Group Ладислав Бартоничек.

„ Теленор България ще продължи да бъде образец за компания с отлични резултати, ясни и насочени към потребителите артикули и услуги, обслужване и мрежа с безкомпромисно качество и отговорно комерсиално държание. PPF Group имат ясни цели за развиването на тяхната телекомуникационна активност и операторите на Теленор Груп в ЦИЕ са основни за тяхното реализиране. Бих желал да подчертая, че тази договорка няма да се отрази на нашите клиенти и локални сътрудници и компанията ще продължи да работи с тях и за тях, както и до момента “, разяснява основният изпълнителен шеф на Теленор България Оле Бьорн Шулстъд.

Договорената цена дава отговор на съответствие сред цената на предприятията и EBITDA от 6,4 пъти, въз основата на резултатите за 2017 година Двете страни се споразумяха за разсрочено заплащане на част от договорната цена, като 400 милиона евро от сумата ще бъдат изплатени на четири вноски за интервал от четири години.

Трансакцията предстои на съответното регулаторно утвърждение и се чака да бъде финализирана през третото тримесечие на 2018 година Считано от първото тримесечие на годината, активите на Теленор в ЦИЕ ще бъдат маркирани във финансовите доклади на групата като „ активи в продажба и прекъснати интервенции “.

Сделката се чака да докара до счетоводна облага след налози в размер на към 3 милиарда норвежки крони, която ще бъде вписана след приключването на трансакцията.

Теленор работи в страните от ЦИЕ от 25 години. Компанията навлезе на унгарския пазар през 1994 г, когато закупи локалния оператор Pannon, а по-късно разшири наличието си в района като започва мобилен оператор в Черна гора през 1996 година, а през 2006 година закупи оператора Mobi 063 в Сърбия. Теленор закупи Globul в България през 2013 г.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР