Новият президент на Северна Македония Стево Пендаровски встъпи в длъжност

...
Новият президент на Северна Македония Стево Пендаровски встъпи в длъжност
Коментари Харесай

Пендаровски положи клетва като македонски президент

Новият президент на Северна Македония Стево Пендаровски встъпи в служба в наличието на четирима президенти - на България, Албания, Косово и Сърбия, и в отсъствието на опозицията от ВМРО-ДПМНЕ.

В залата участваха и двама някогашни президенти на страната - Бранко Цървенковски, който извънредно рядко се появява на всеобщи събития, и досегашният - Георги Иванов.

Толкова дребна и толкоз вътрешно поделена страна, ще бъда президент на всички - и на гласувалите за него, и на тези, дали своят вот за съперниците му, съобщи Пендаровски и добави, че в политическата сфера ще подаде ръка на опозицията, а също и на малцинствата.

Пендаровски постави клетва и държа тирада пред Народното събрание, в която уточни, че президентските избори са значими не поради изборния резултат, а поради оценката, че е проведен почтен и либерален избирателен развой. Пендаровски изрази желание да подаде ръка за съдействие на опозицията.

Той сподели още, че политическите разлики ще продължат, тъй като са естествени, само че силата и капацитетът на обществото би трябвало да бъдат обединени към стратегически тематики.

Пендаровски открои евроатлантическата интеграция. Той ще се ангажира в напъните за дотъкмяване на процеса за пълноправното участие в НАТО и с договарянията с Европейски Съюз.

Като безспорни цели той уточни постигането на по-високи равнища на стопански напредък от досегашните и нулева приемливост към престъпността и корупцията. Пендаровски приказва и за връзките със прилежащите страни, като договорите с България и Гърция новият президент на Северна Македония даде като положителен образец за политическа храброст.

Пендаровски се ангажира и със среда за свободна работа на медиите. Той сподели още в речта си, че е време да се заличат раните от близкото минало.

Предстоят двустранни срещи, в това число такава с българският президент Румен Радев в резиденцията на президента на Северна Македония във Водно.

Сред присъствалите на церемонията бяха българският държавен глава Румен Радев, президентите на Албания, на Косово, на Сърбия, представители на Гърция, Черна гора, Турция, Словения, Полша и други публични посетители.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР