Новият посланик на САЩ в България Кенет Мертен даде заявка

...
Новият посланик на САЩ в България Кенет Мертен даде заявка
Коментари Харесай

Новият посланик на САЩ ще работи за по-добра бизнес среда в България

Новият дипломат на Съединени американски щати в България Кенет Мертен даде поръчка да работи за възстановяване на бизнес средата в България и привличане на повече американски вложения. Това стана ясно на първата му обществена изява след встъпването в служба този месец. Наследникът на Херо Мустафа на поста се разгласи за усилване на икономическото партньорство сред двете страни в границите на своя мандат.

Мертен се застъпи и за присъединението на България към еврозоната и за правосъдната промяна.

Бизнесът желае предвидимост, ясни закони, бързо и заслужено правораздаване. Подкрепяме промяната в региона на върховенството на закона и наблягам, че задачата е основаване на по-привлекателна среда за бъдещи вложители “, съобщи Мертен.

Той добави, че има вяра в усилването на комерсиалните връзки сред двете страни и усвояването на нови партньорства и работни места.

Кенет Мертен бе утвърден за дипломат на Съединени американски щати в България от Сената в края на предходната година. В интервала 2012 – 2015 година е бил дипломат в Хърватия. Той съобщи през днешния ден, че 

Хърватия е история на триумфа “, реферирайки към влизането ѝ в еврозоната и Шенген.

Американският дипломат уточни още, че България е стратегически сътрудник и съдружник на Съединени американски щати, а районът като цяло става все по-значим както поради разположението си на източния фланг на НАТО, по този начин и поради икономическия си напредък.

Мертен поздрави България за „ значителните триумфи “, които реализира в опитите си за диверсификация в енергетиката и 

в обозримо бъдеше България ще бъде в позиция да се откъсне от тези, които употребяват енергийните доставки като оръжие – впечатляващ поврат за къс интервал от време “.

По негови думи България е ангажирана да играе лидерска роля в генерирането на електрическа енергия е района.
Кой е Кенет Мертен – новият дипломат на Съединени американски щати в София
Президентът на Американската комерсиална камара в България Оливие Маркет добави, че предходната година камарата е разкрила офис във Вашингтон, с цел да подкрепя българските бизнеси, които желаят да намерят благоприятни условия за развиване на американския пазар. Миналата година със същата цел са извършени пътувания в Калифорния и Орегон, като такива се възнамеряват и за 2023 година

Преките задгранични вложения би трябвало да бъдат нараснали – работим интензивно за възстановяване на капиталовия климат “, уточни Маркет.

Той даде за образец с предходния дипломат на Съединени американски щати в София Херо Мустафа за работата ѝ в посока гарантиране върховенството на закона.

Припомняме, че по време на мандата на Мустафа на два пъти български жители бяха глобени по интернационалния закон „ Магнитски “. Сред тях са както депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски, по този начин и някогашният финансов министър на ГЕРБ Владислав Горанов и основни лица от Българска социалистическа партия, измежду които Румен Овчаров.
Чуждите вложители заобикалят България
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР