Новият научнофантастичен филм Replicas, в който участва звездата Киану Рийвс,

...
Новият научнофантастичен филм Replicas, в който участва звездата Киану Рийвс,
Коментари Харесай

За създаването на филма Replicas с Киану Рийвс е ползван софтуер за видеоигри

Новият научнофантастичен филм Replicas , в който взе участие звездата Киану Рийвс, включва в себе си специфични резултати, неприсъщи за скромния бюджет от единствено 30 милиона $. Тайната му е в действителност пакет от принадлежности за анимация, пригодени за видеоигри . Макар и филмът да не е събрал погледите като други огромни заглавия сега, той е образец в историята на кинематографията. Използването на разнороден програмен продукт е значимо в днешно време, когато всяко студио се пробва да се отличи със своите способи на визуализация.

Софтуерът за триизмерни визуализации, желан за кино продукции, е Autodesk Maya. Програмата е обичана заради обстоятелството, че е проектирана по този начин, че да работи с модификации от трети лица. Това значи, че студията могат да пишат всевъзможен код за Maya според от това какъв филм желаят да създадат. Освен това, софтуерът дава механизми за симулация на динамични феномени като придвижване на въздух, падащи листа, коса, четина, облаци, детонации, изобщо всичко, което може да роди главата на холивудските продуценти. Заедно с това обаче Maya е извънредно скъпа и бързо може да употребява бюджета още в стадиите на предварителна визуализация. Само четириминутен клип за изследване може да коства над $350 хиляди. Затова изпълнителният продуцент на Replicas Джеймс Додсън даде на екипа евтина опция: IClone.

Додсън е работiл върху едни от най-големите кино заглавия като X-Men и Planet of the Apes. Не му е чужд методът да би трябвало да прави „това, което вършат огромните клечки, само че без техните пари„.

Той се е интересувал от IClone от доста време и чак в Replicas е решил, че софтуерът е задоволително напреднал, с цел да взе участие в продукцията. Все отново IClone не се употребява са цялостния рендер – тогава към този момент е употребена Maya. Но наподобява най-вече пари можело да се спестят от значимия стадий на авансово създаване на кино лентата. Додсън изяснява: „Всички обичат Pre-viz, тъй като трансформира въображението на режисьора в реалност“. IClone програмата е помогнала да се пресметна нужното кино съоръжение (камери, дронове, кранове за вдигане), да се хореографират сцените с робота, да се реши осветлението и доста други детайлности. С най-новата версия на IClone екипът даже е съумял да запишат значими елементи от лицата на актьорите и техните придвижвания посредством технология, сходна на Motion Capture. И всичко е станало в действително време.

Самият Киану Рийвс е продуцирал кино лентата дружно с Додсън и като основен артист непрестанно е трябвало да употребява костюма за запис на придвижването. Рийвс играе в ролята на Уилям Фостър, синтетичен биолог, проучващ може ли съзнанието на човек да се трансферира към неестествен мозък на андроид. За режисьора това значи, че всяко деяние, което Фостър прави, би трябвало да се извърши в един миг идентично от робота. Додсън разяснява: „Търсехме грациозен баланс сред механична функционалност и подстрекателство, че Фостър фактически е вграден в робота. Mo-cap ни оказа помощ да имитираме неговата персона (в лицето на андроида)„.

IClone софтуерът е оказал помощ за някои предизвикателни подиуми като тази, в която (спойлери) Фостър кара миниван и най-после потъва в реката. Според предварителните визуализации се е оказало, че от вана трябвало да се извадят задните седалки и порти, с цел да се побере камера. При друга сцена автомобилът трябвало да се разреже на две. Накрая е станало ясно, че би трябвало да се употребяват цели четири обособени коли: една разрязана; една, която с кран трябвало да падне в реката; трета, потопена в басейн за подводни фотоси, и последната… за когато Киану просто ще си кара из града.

Според Додсън, посредством стратегии като IClone може да се създадат неповторими филми (като „Сектор 9“), които през днешния ден да костват единствено парченце от цената им преди. „След 10 години ще можем да създадем това, което Камерън (и неговите 200 милиона) съумя да направи – от технологии за запис на придвижването до CG герои в напълно неестествен свят. Тези енджини за симулации в действително време ще доведат точно до това„.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР