Новият ковоски премиер и лидер на Алианса за бъдещето на

...
Новият ковоски премиер и лидер на Алианса за бъдещето на
Коментари Харесай

Диалогът със Сърбия няма алтернатива, каза новият косовски премиер Харадинай

Новият ковоски министър председател и водач на Алианса за бъдещето на Косово Рамуш Харадинай посочи, че разговорът с Белград няма опция, оповестява белградският вестник " Вечерне новости ", представен от Българска телеграфна агенция.

Правителството ще бъде на всички жители на Косово, сподели новият министър председател, който се обърна и на сръбски език, казвайки, че албанците почитат всички поданици на Косово и това се отнася и за сърбите. Харадинай уточни, че ще работи за увеличение на доверието със сърбите поради взаимния живот. Напомняйки, че Косово се намира в сложна икономическа обстановка и пътят на Косово към Европейски Съюз е усложнен, Харадинай сподели, че това ще се промени.

В държавното управление му с изключение на министър председател има пет вицепремиери и 21 министерства. " Сръбска листа " има три министерства - министерство за завръщане на бежанците и малцинствените общности, министерство на локалното самоуправление и министерство на земеделието. Демократическата партия на Косово на Кадри Весели има шест министерства и вицепремиер.

Алианс за ново Косово на Беджет Пацоли получава четири министерства и първи вицепремиер. Бизнесменът, който за малко беше президент на страната и чиято поддръжка изведе Прищина от политическата рецесия, става първи вицепремиер и министър на външните работи.

Инициатива за Косово на Фатмир Лимай има три министерства. Малцинствените общности получават министерството на държавната администрация и министерство без портфейл.

Другите вицепремиери са Енвер Ходжай, Фатмир Лимай, Далибор Йевтич, който ще бъде и министър за завръщането на бежанците и малцинствените общности, и Дардан Гаши, който ще дава отговор за диаспората и привличането на вложения. Така на процедура вицепремиерски места получават всички по-големи партии в обединението.

Рустем Бериша е новият министър на силите за сигурност на Косово, Бедри Хамза е министър на финансите, а министър на евроинтеграциите е Дурата Ходжа. Министър на вътрешните работи е Флямур Шефай.

Приоритет на новото държавно управление ще бъдат укрепването на реда и закона, участието в НАТО, евроинтеграцията и разговорът със Сърбия, написа в. " Нова Македония ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4573)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР