Новият коронавирус SARS-CoV-2 изглежда намира и друг път, по който

...
Новият коронавирус SARS-CoV-2 изглежда намира и друг път, по който
Коментари Харесай

Откриха нов начин, по който коронавирусът ни заразява

Новият ковид SARS-CoV-2 наподобява намира и различен път, по който да ни болести. Досега се смяташе, че той влиза в клетките ни през така наречен рецептор ACE2. Той е част от ренин-ангиотензин системата на организма ни.
Какво съставлява ренин-ангиотензин системата? Това е хормонална система в човешкото тяло, която контролира кръвното налягане и електроцитния баланс в организма ни. Нейните два съществени стълба са хормоните ангиотензин I (ACE) и ангиотензин II (ACE2). Първият де факто е родителят на втория (ангиотензин I се получава посредством действието на ензима ренин, от протеин (алфа-глобулин, α-глобулин), секретиран от черния дроб в кръвния поток. Когато кръвта минава през белите дробове, различен ензим - ангиотензин-преработващ (конвертиращ) ензим, ACE, разделя ангиотензин I като образува ангиотензин II), само че вторият е хормонът, който подтиква производството на други значими хормони – да вземем за пример алдостерон, който усилва усвояването на натрий и отделянето на калций, с цел да има организмът ни по-добро асимилиране на вода. Балансът на ангиотензин I и ангиотензин II обезпечава вярното действие на ренин-ангиотензин системата.
 Има някакъв лабораторен принос към този ковид Има някакъв лабораторен принос към този ковид
" Категорично не е елементарен грип (бел.ред. коронавируса). Виждаме, че той не се поддава на нищо, обвързвано с вирусологията сега. И за...
Според в немския медицински бюлетин Deutsches Ärzteblatt, има и различен метод коронавирусът SARS-CoV-2 да влезе в организма ни. Проучванията на два екипа от учени сочат, че той може да се прикрепи и към рецептора Neuropilin-1. Публикации по какъв начин става това към този момент има в списание Science - и!
Neuropilin-1 може да бъде открит в доста човешки тъкани от тялото, в това число дихателната система, кръвоносните съдове и невроните. Откритието е значимо, тъй като това може да изясни за какво вирусът съумява да се популяризира толкоз доста в организма и да засегне не един орган - за разлика от него, SARS-CoV-1, който предизвиква Тежък респираторен синдром и се появи при започване на века, поразява единствено белия дроб.
Особено огромна централизация на Neuropilin-1 има в обонятелния епител на носа. Именно инфектирането на тези кафези от вируса може да изясни честите разстройства в обонянието измежду COVID-пациентите.
В едно от проучванията, при шестима умряли поради COVID-19, е било потвърдено съществуването на вирус в аксоните на нервните обонятелни кафези. Това насочва за допустима зараза на мозъка, тъй като съществува директна невронна връзка сред мозъка и обонятелния епител (). В спомагателни опити при мишки, учените съумяват да потвърдят, че Neuropilin-1 може да реализира превоза на дребни, с размера на вирус, частици, от носната лигавица до централната нервна система (мозъка).
 Учени: Черният пипер понижава интензивността на ковид Учени: Черният пипер понижава интензивността на ковид
Веществото пиперин, което се съдържа в черния пипер, е в положение да блокира действието на части от ковид SARS-CoV-2, които са...
Чрез потреблението на моноклонални антитела или антагонисти на Neuropilin-1 рецептора, учените, създали откритието, съумяват да попречат на навлизането на вируса в клетката, което може да се употребява като средство за лекуване, чиято сигурност и успеваемост би трябвало първо да се удостовери в клинични изследвания.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР