Новият дълг е бил разпределен в две емисии - съответно

...
Новият дълг е бил разпределен в две емисии - съответно
Коментари Харесай

Правителството емитира външен дълг за 2.3 млрд. евро

Новият дълг е бил разпределен в две излъчвания - надлежно с падеж след 7,5 и 12,5 години. Засега няма информация за реализирана рента. Интересът е бил огромен, съгласно източника на БНР, който дефинира интервенцията като " определена в доста добър миг " и " ударна ", защото е реализирано стесняване на спредовете.

Правителството прибягва до набиране на външен дълг, с цел да финансира бюджетния недостиг, който през октомври е 1.4 милиарда лева, само че в края на годината се чака да доближи по проект 4.6 милиарда лева

 

Наскоро водачът на ГЕРБ Бойко Борисов се направи на сюрпризиран, че страната ни би трябвало да поема нов дълг, и дружно със съпредседателя на Движение за права и свободи Делян Пеевски даже изиска доклад от финансовия министър. Тези забележки обаче бяха очевидни предизборни заигравки, тъй като в закона за държавния бюджет за 2023 година е гласувана наредба страната ни да поеме нов дълг тази година от 7,5 милиарда лева, с които да се покрият остарели отговорности и планувания бюджетен недостиг. Първите 3 милиарда лева бяха изтеглени от служебното държавно управление през януари тази година - също с разпространение на облигации на външните пазари. Парите бяха употребявани за рефинансиране на остарял дълг - падеж на 7-годишни еврооблигации, издадени през март 2016 година и падеж на 10,5-годишни вътрешни ДЦК, издадени през януари 2013 г.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР