Новият британски премиер Риши Сунак се изправя пред нарастващ брой

...
Новият британски премиер Риши Сунак се изправя пред нарастващ брой
Коментари Харесай

Великобритания: Сериозни въпроси за сигурността след повторното назначаване на бившата вътрешна министърка


Новият английски министър председател Риши Сунак се изправя пред възходящ брой въпроси по отношение на решението си да назначи наново Сюела Бравърман за министър на вътрешните работи единствено дни след оставката ѝ поради пропуск в сигурността, оповестява Българска телеграфна агенция.

42-годишната ултраконсервативна Бравърман напусна държавното управление на Лиз Тръс на 19 октомври, откакто призна, че е изпратила конфиденциален документ посредством персонална е-поща. След встъпването си в служба на Даунинг стрийт 10 обаче, Риши Сунак я номинира наново този вторник на същата служба.

Очаква се през идната седмица лейбъристката съпротива да повдигне въпроса за националната сигурност и пропуските, позволени от Бравърман.

Ситуацията идва на фона на изказванията на в. " Мейл он сънди ", съгласно които персоналният смарт телефон на Тръс е бил хакнат " от сътрудници, обвинени, че работят за Кремъл ".

Депутатката от опозиционната Лейбъристка партия Ивет Купър изрази терзания за сериозността, с която новото държавно управление подхожда към въпросите, свързани със сигурността. " Всичко това повдига въпроси дали държавното управление взима насериозно въпросите за националната сигурност ", сподели Купър в изявление за Скай Нюз.

Според нея Сюела Бравърман би трябвало да реагира по тази тематика, само че не е способна на това заради обстоятелството, че тя не е в положение да отговори даже на въпросите към личните си позволени пропуски в сигурността.

За опозиционната депутатка с сектор сигурност е значимо британците да знаят дали е имало сходни нарушавания и преди този случай. " Не можем да имаме вътрешен министър, който няма доверието на службите за сигурност ", добави Ивет Купър и разкритикува " голямата неточност в преценката " на Риши Сунак с повторното назначение на Бравърман единствено шест дни след нарушаването на разпоредбите за министрите. 

" Националната сигурност е от прекомерно огромно значение, с цел да се основава сходен безпорядък и комплициране - разследване от безотговорни решения ", счита Купър.

Министърът по въпросите на жилищното строителство, общностите и локалното самоуправление Майкъл Гоув отбрани Бравърман в неделните публицистични излъчвания на Острова. " Тя призна своята неточност и работи интензивно за това нашите граници да бъдат по-добре предпазени и редът да се упражнява по-ефикасно ", разяснява министърът пред Скай Нюз.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР