Новият български патриарх, който предстои да бъде избран до четири

...
Новият български патриарх, който предстои да бъде избран до четири
Коментари Харесай

Новият български патриарх трябва в голяма степен да се доближава до качествата на патриарх Неофит

Новият български патриарх, който следва да бъде определен до четири месеца, би трябвало в огромна степен да се приближава до качествата на Патриарх Неофит, тъй като той сложи доста значими насоки в развиването на Българската православна черква (БПЦ) и в връзките й с другите Поместни православни църкви, с държавните институции, в духовно-просветната активност, в религиозното обучение и милосърдната активност. Това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция богословът доцент доктор Костадин Нушев, който е учител в Богословския факултет на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “.

„ Патриарх Неофит не беше властнически и не решаваше еднолично, и доста добре познаваше Българската православна черква, тъй като беше минал през всички духовни степени в църковната подчиненост. Негово Светейшество познаваше добре и митрополитското служение, както и синодалните връзки – като основен секретар на Светия синод, имаше и положителни контакти с другите православни църкви, както и с Католическата черква “, съобщи доцент Нушев.

Попитан какви качества би трябвало да има новият български патриарх, доцент Костадин Нушев отговори, че „ евентуално ще се търси профилът и качествата на някой архиерей, който да може да продължи тези насоки в развиването на БПЦ “. За разлика обаче от Патриарх Неофит, който беше доста непосредствен нравствен помощник на патриарх Максим, и като квалифициран от него, като негов нравствен наследник, в този момент може би нямаме подобен вид последователност. Но по-младите митрополити са израснали под „ крилото “ на Патриарх Неофит – като ректор на Духовната академия, и като патриарх, и може би са се подготвяли, и са осведомени с тези положителни умения на Негово Светейшество да поддържа църковните връзки, да бъде деликатен, да позволява избрани спорове и компликации, да взема решение задания, които предстоят, сподели богословът.

„ Още при опелото на Патриарх Неофит своята респект да изрази пристигна новият предстоятел на Православната черква в Украйна и това демонстрира, че би трябвало да се вземе мнение по украинския църковен въпрос. Видяхме как Патриарх Неофит реагира при молбата на Македонската православна черква за подпомагане, за унищожаване на схизмата. Всички тези тематики и насоки са значими – за църковната дипломация, за пастирското и духовното служение, за връзките с Македонската черква, за казуса с Украинската черква, за контактите с другите православни църкви и патриаршии, които сега имат компликации поради прекъснатото общение на Московската с Вселенската патриаршия. Патриарх Неофит поддържаше положителни църковни връзки и с двата центъра от вселенското православие и не допускаше БПЦ да се въвлича на нечия страна. Това е доста мъчно и изисква доста добра подготовка в региона на каноничното право, и на църковните връзки. Всичко това би трябвало да стои като предизвикателство пред Светия синод и пред бъдещия нов български патриарх, който незабавно ще се наложи да се заеме с такива задания “, разяснява доцент Костадин Нушев.

Той означи, че в границите на три месеца би трябвало да бъде определен новият Сливенски митрополит, който по-късно да взе участие и в избирането на новия български патриарх. Той би трябвало да бъде определен до четири месеца и това значи, че тези периоди вървят редом, добави доцент Нушев.

От кончината на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит започна този четиримесечен период за избора на нов патриарх. Вероятно, колкото по-бързо бъде проведен, първо митрополитският избор в Сливен ще може да се стартира и с подготовката на патриаршеския избор. След Великден, който е на 5 май, през втората половина на май, или през юни, ще е може би изборът за Сливенски митрополит. Срокът за патриаршеския избор е до към средата на юли. Колкото по-бързо се провежда изборът на митрополит в Сливен, толкоз от по-рано ще стартира и подготовката на Патриаршеския изборен събор, акцентира богословът.

„ На 19 март се чака Светият синод да избере наместник-предстоятел на БПЦ, който би трябвало доста деликатно и уравновесено да провежда всички тези процедури, с цел да се избегнат разнообразни разногласия и несъгласия от единия избор, които да рефлектират и на втория избор. Този избор е доста значим, тъй като е и за Софийски митрополит, и за патриарх “, сподели доцент Нушев.

Той допусна, че за наместник-предстоятел на Светия синод може да бъде определен митрополит, който управлява прилежаща епархия на Софийската, или някой от по-младите митрополити, които са под 50 години и по-късно, той няма да взе участие като претендент в избора на патриарх. Това е една от опциите, само че не е наложителна. При кончината на патриарх Максим, Варненският и Великопреславски митрополит Кирил беше наместник-председател на Светия синод, а след това беше и претендент за патриарх, само че той не съумя да събере поддръжка и не беше един от тримата митрополити, които бяха избрани за избора на нов патриарх. Тогава това бяха Русенският митрополит Неофит, Ловчанският митрополит Гавриил и Старозагорският митрополит Галактион, напомни богословът.

Важно е решението на Светия синод, което ще се вземе през днешния ден, 19 март, за определянето на наместник-председател, тъй като имаме доста добре готови млади митрополити, които поради това, че са под 50 години няма да са в листата с претендентите за патриарх. Но може някой от тези по-млади митрополити да бъде избран за наместник-председател на Светия синод. Интересно е, че Неврокопският митрополит Серафим навършва 50 години през юли и би трябвало да се реши, в случай че изборът на патриарх е през юли, дали той ще може да взе участие като претендент, сподели доцент Костадин Нушев.

Той напомни, че  съгласно Устава на БПЦ Светият синод би трябвало да излъчи трима почтени митрополити, от които на Патриаршеския изборен събор да се избере новият български патриарх . Това би трябвало да стане седмица преди този събор. „ От предходния избор на патриарх, евентуално Ловчанският митрополит Гавриил още веднъж ще е един от претендентите. Пловдивският митрополит Николай също е измежду възможните претенденти. Варненският и Великопреславски митрополит Йоан също несъмнено ще е измежду тях “, допусна богословът.

https://novini.bg/

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР