Новият 49-ти парламент се кани отново да отвори кутията на

...
Новият 49-ти парламент се кани отново да отвори кутията на
Коментари Харесай

10 години по-късно: Как ГЕРБ прегърна идея на ДПС за нови машини за гласуване

Новият 49-ти парламент се кани още веднъж да отвори „ кутията на Пандора “, като стартира проверка с Изборния кодекс. Това стана ясно от изявление на ръководителя на Народното събрание Росен Желязков (ГЕРБ) през уикенда.

Основната концепция е за локалните избори наесен да бъдат закупени и въведени чисто нови машини, които да не са „ скъпи принтери “, а да „ броят бюлетините “.

„ С сегашния Изборен кодекс доста мъчно можем да създадем локалните избори. Сигурен, че ще създадем една по-добра система за гласоподаване, тъй като имам към този момент в нашите диалози с множеството политически сили, разбирането, че би трябвало да променим модела и да въведем различен тип машини за гласоподаване, тъй като тези не могат да изпълнят главното си предопределение “, изясни сподели Желязков пред Би Ти Ви.

По думите му това са електронни устройства, сходно на тези в Съединени американски щати, които ще могат да регистрират и броят бюлетините. Според Желязков диалогът за смяната на изборното законодателство в тази посока е „ извънредно значим “ и въпросът би трябвало да се реши „ един път вечно “, в случай че Народното събрание продължи работата си по-дълго. Запитан, че ще бъдат изхарчени нови милиони за закупуването на още машини за гласоподаване, шефът на Народното събрание отвърна, че в случай че бъде реализирано единодушие, то тематиката ще бъде затворена дефинитивно.

Всъщност концепцията за избор с такива машини не е нова. За тях от най-малко десетина години упорства Движение за права и свободи, което съвсем при всеки ремонт на Изборния кодекс повдига въпроса. Така се случи и в 48-ото Народно заседание, когато придвижването бе подкрепено единствено от „ Български напредък “. Другите две обединения – ГЕРБ и Българска социалистическа партия, с чиито гласове бяха признати останалите изборни промени, гласоподаваха „ срещу “. Най-твърдо срещу предлагането на Движение за права и свободи бяха от „ Продължаваме промяната “.

За въвеждането на новите устройства от Движение за права и свободи бяха предложили разнообразни разновидности - те да са в изнесени преброителни центрове или да са още в секционната комисия. Тогава водачът Мустафа Карадайъ изясни, че задачата на устройствата е да се отстрани субективният фактор при броенето на гласовете и опцията за човешка неточност.

Предвид конфигурацията в сегашния парламент и многочислените незнайни какъв брой ще продължи работата му, както и декларираното към този момент от първите две обединения – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за незабавните законодателни промени, в които не бяха включени изборни ремонти, надали ще се стигне до въвеждането на нов вид машинно гласоподаване. В същото време от парламентарната ни история може да се види, че всяка едно предложение или концепция на Движение за права и свободи, в последна сметка се оказва факт. Пример – въвеждането на преференциалното гласоподаване и прагът за влизане в Народното събрание с него.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР