Новите ваканционни жилища, чието изграждане е започнало през първото тримесечие

...
Новите ваканционни жилища, чието изграждане е започнало през първото тримесечие
Коментари Харесай

Рязко се активизира строителството на ваканционни имоти

Новите ваканционни жилища, чието създаване е почнало през първото тримесечие на годината, имат обща повърхност от 55,6 хиляди кв. м. Това е с близо 24% повече по отношение на същия интервал на предходната година, демонстрират данни на Националния указател за ново строителство и реконструкции в България (BCC.bg). Близо 90% от започнатите ваканционни жилища са по Черноморието. Но те имат дребен дял от 4,8% от общото строителство на нови жилищни здания.

Общият размер на стартираните жилищни планове в България през първото тримесечие на 2022 година е 1,156 млн. кв. м разгъната застроена повърхност. Това е с 19,56% повече по отношение на същия интервал на предходната година, демонстрират данните на BCC.bg. Започнатите жилища имат рекордна повърхност за първото тримесечие от последните 14 години. Историческият връх на стартирано ново жилищно строителство е през първото тримесечие на 2007 година с общо 1,266 млн. кв. м. Настоящата година е единствено с 13% под върха от 2007 година, демонстрират данни на Националния указател за ново строителство и реконструкции в България.

Най-значим принос за нарастването на стартираните жилищни площи има София-град. В региона са стартирани 624 хиляди кв. м разгъната застроена повърхност, което е растеж с 58,77% по отношение на същия интервал на 2021 година Голяма част от тези площи се осъществят в кв. “Малинова котловина ”.

В Пловдив 126 хиляди кв. м жилищни площи са минали в стадий градеж. В област Стара Загора има растеж от близо 143% и общият размер на стартиралите жилищни площи надминава 39 хиляди кв. м.

Основната причина за нарастването на стартиралото строителство през първото тримесечие е градското жилищно строителство, където след началото на пандемията през 2020 година доста планове бяха забавени, а тяхната реализация стартира в края на 2021 година и началото на 2022 година Към това се прибавя и високата инфлация и желанията на хората да запазят спестяванията си като ги влагат в парцели. Желанието на хората да купуват парцели се усилва макар растежа на цените на строителните материали.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР