Новите предупреждения от страна на САЩ относно газопровода „Северен поток

...
Новите предупреждения от страна на САЩ относно газопровода „Северен поток
Коментари Харесай

„Северен поток 2“ – каква е ролята на газопровода в кризата Украйна - Русия

Новите предизвестия от страна на Съединени американски щати по отношение на газопровода „ Северен поток 2 “ върнаха още веднъж противоречивия план под светлината на прожекторите.

От Съединени американски щати дадоха индикации, че новият газопровод сред Русия и Германия няма да тръгне, а длъжностни лица в Берлин обявиха, че планът може да стане обект на наказания, в случай че Русия изпрати военни сили в Украйна.

Многомилиардният план е считан от ден на ден за основна разменна монета в напъните на Запада да предотврати възможна съветска инвазия, написа BBC.

Какво съставлява този газопровод и за какво е толкоз противоречив?

Какво съставлява „ Северен поток 2 “?

Това е нов газопровод с дължина от 1 200 км., който се простира от западната част на Русия до североизточна Германия и минава под Балтийско море.

Струващият 10 милиарда евро газопровод е планиран за удвояване на количеството природен газ, което тече от Русия непосредствено към Германия. В момента газът минава по първия газопровод „ Северен поток “, който бе приключен през 2012 година

Ако „ Северен поток 2 “ проработи, газопроводът ще може да придвижва 55 милиарда куб. м. газ до Германия всяка година.

Собственик на тръбата е съветската държавна компания Газпром.

Работата по тръбопровода завърши предишния септември. Газопром обаче към момента чака утвърждение от европейските регулаторни органи, преди да може да стартира да придвижва газ.

Защо планът е толкоз противоречив?

Критици настояват, че тръбата е инструмент на съветската външна политика, а мощно опълчване против нея има от страна на Съединени американски щати, Украйна и Полша.

От Съединени американски щати се притесняват, че газопроводът усилва доста зависимостта на Европа от съветската сила и дава забележителна власт на съветския президент Владимир Путин над Берлин и Европейски Съюз.

Украйна също желае планът да бъде спрян.

Русия изпраща по-голяма част от естествения си газ за Европа през Украйна. Северен поток 1 и 2 обаче заобикалят страната.

Това значи, че с новия газопровод Киев може да изгуби 1.8 милиарда евро "транзитни " такси, които получава от преминаващия през територията на страната природен газ. От Украйна настояват, че това е наказване за страната поради топлите и връзки със Запада.

Полша не е удовлетворена от това, че е подценявана като директна страна за съветския газ към Европа.

Защо тръбопроводът е толкоз значима разменна монета?

Газопроводът е споменаван като една от глобите на Запада против Русия, с цел да се покаже на Путин, че възможна инвазия в Украйна би коствала скъпо.

Министърът на защитата на Съединени американски щати Бен Уолъс дефинира тръбопровода като "лост за въздействие ", който Западът може да употребява против Москва.

За Русия газопроводът е значим, тъй като доставя газ непосредствено на Европа, намалявайки разноските за преноса на горивото през Украйна.

Подкрепящите наказания по отношение на газопровода настояват, че те биха били удар по Москва, който ще понижи приходите и ще покаже, че Европа не би трябвало да разчита на сила от Русия.

Какво ще се случи, в случай че газопроводът не проработи?

Това няма да мине без последствия и за Европа.

Континентът към този момент се бори с повишаващите се цени на силата и с по-малкото от елементарното количество съветски газ, което се доставя.

Германия има сериозна потребност от газа от новия водопровод. Синьото гориво би могло да затопля 26 милиона домове в страната и да облекчи прехода ѝ към сила от възобновими енергийни източници.

Министърът на стопанската система на Германия Роберт Хабек предизвести през предходната седмица: "Ако ще има наказания, няма такива, които да не обиден немската стопанска система. "

Наблюдатели обаче настояват, че по-голямата опасност би пристигнала, в случай че Русия спре газовите доставки от съществуващите тръбопроводи през Украйна.

За някои страни има и други газови варианти. Германия може да внася природен газ и от Норвегия, Нидерландия, Англия и Дания.

Норвегия, която е вторият максимален снабдител за Европа, обаче е казвала, че доставя природен газ за Европа при цялостен потенциал и не може да замести изчезнали количества от Русия.

Съединени американски щати води договаряния с добиващи газ страни по света в опит да обезпечи аварийни доставки за Европа, ако Русия затвори тръбопроводите си.

Има обаче терзания по отношение на провокациите, свързани с превоза на природен газ.

Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР