Новите правила ще бъдат обсъдени на предстоящата сесия на Общински

...
Новите правила ще бъдат обсъдени на предстоящата сесия на Общински
Коментари Харесай

Разрешената скорост за електрическите тротинетки в Бургас става 13 км/час?

Новите правила ще бъдат разисквани на идната сесия на Общински съвет

Разрешената скорост за електрическите тротинетки в Бургас да стане 13 км/час. Това е една от премените, които се чака да бъдат признати. Новите по-строги правила за карането на електрически тротинетки в градски условия ще бъдат разисквани на идната сесия на Общински съвет, а пред бТВ началникът на бранш „ Пътна полиция ” при ОД на Министерство на вътрешните работи – Бургас гл. инсп. Пламен Николов сподели, че от началото на годината нарушаванията на водачи на електрически транспортни средства са 36. 

Целта на контрола не е глобата, а по-скоро предварителната защита, с цел да не допуснем произшествия при водачи на подобен вид транспортни средства и пешеходци “, добави той.

Причината за измененията са зачестилите тъжби от жители, обясниха водещите на „ Тази заран “. В същото време, преди летния сезон, полицията ускорява контрола в пешеходните зони.

„ Със стопляне на времето се усили и броят на хората, които се придвижват с електрически тротинетка. Нараства обаче и броят на жалбите от жителите. Това провокира част от общинските съветници да предложат нови разпоредбите за потреблението на тези транспортни средства в градски условия “, изясни кореспондентът Лора Стаматис. 

„ Разрешената скорост сега е до 20 км/час, само че ще има смяна в наредбата и се разрешава до 13. Няма по какъв начин да се извършва това условие с моята тротинетка, тъй като ограничаването е 20 и като натисна скоростта, подвига толкоз “,  каза пък Борислав. Той е един от младежите, които се придвижват с електрическа тротинетка в града. Ученик е във Френската гимназия и употребява двуколката, с цел да върви на учебно заведение.

„ С помощта на община Бургас предишното лято започнахме една разяснителна акция за разпоредбите за придвижване от водачи на самостоятелни електрически транспортни средства. Тази година продължаваме със същата акция “, споделя гл. инсп. Пламен Николов.

Той предизвести, че за ръководство на електрическа тротинетка в пешеходна зона санкцията е 50 лева. 

Лекари пък предизвестяват и за заплахата от неразумното каране и неспазването на разпоредбите. Десетина души са били лекувани в болница предишното лято. Имало и такива с пострадвания на черепа. 

Една от задачите на новите наредби е по-специално за тротинетките чартърен, сподели пък Йордан Вълев - член на Транспортната комисия в Общински съвет - Бургас.

„ Стремежът ни е да разбираем на младежите къде не могат да карат и какви ограничения за сигурност да съблюдават. Ще засилим контрола и над операторите, с цел да не са захвърляни под улиците “, добави той.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР