Новите пенсионери ще бъдат ощетени с 60 лв. на месец

...
Новите пенсионери ще бъдат ощетени с 60 лв. на месец
Коментари Харесай

Пак балтия за новите пенсионери! Ще взимат 60 лв. по-малко

Новите пенсионери ще бъдат ощетени с 60 лева на месец и може да взимат по-малки пенсии от тези на излезлите в пенсия преди тях. Това стана ясно през вчерашния ден на съвещание на Националния съвет на тристранно съдействие.

Проблемът идва от там, че сега пенсионерите получават добавка от 60 лева към пенсиите си. А ръководещите оферират от 1 юли пенсиите да бъдат увеличени с 10%, а по-късно към тях да се прибавят тези 60 лева и добавката да стане част от пенсията. Но пенсиите на хората, които излизат в пенсия след 1 юли, ще се дефинират по общоприетата формула на база стаж и възраст. За тях не се планува да има спомагателни 60 лева и действително ще получат по-малко пари от хората, които са се пенсионирали няколко месеца по-рано. Социалният министър Георги Гьоков призна за казуса, само че не се ангажира, че ще бъде открито решение.

От КНСБ обясниха, че добавките от 60 лева не би трябвало да влизат в пенсиите, тъй като по този начин се губи връзката сред плащаните осигуровки и размера на пенсията. Според БСК препоръчаните способи за осъвременяване на пенсиите не са съпроводени с разбори. “Няма безусловно никаква логичност, почиваща на правилата на общественото обезпечаване, с изключение на политически дял, добавките да бъдат включвани в размера на пенсията, доколкото не са избрани на база на застрахователен принос”, показват от БСК, представени от Труд.

Минималната заплата няма да се усилва от 1 юли, съобщи министърът на финансите Асен Василев. Но за 2023 година минималната заплата да бъде 50% от междинната желаят от синдикалните организации. Ако това стане, минималната заплата би трябвало да е най-малко 800 лева

Сред предложенията на държавното управление е да бъде даван бонус от 10% от спомагателните доходи за бюджета на хора, дали информация за укриване на приходи. Това обаче може да докара до лавина от сигнали до Национална агенция за приходите и даже да затрудни работата на данъчните, тъй като в предпочитание да завоюват някой лев хората може да подават сигнали и за дребни нарушавания за по няколкостотин лв., които данъчните ще би трябвало да ревизират.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР