Новите изисквания за по-висока биосигурност при отглеждане на свине в

...
Новите изисквания за по-висока биосигурност при отглеждане на свине в
Коментари Харесай

От днес отглеждаме до три прасета в задния двор

Новите условия за по-висока биосигурност при развъждане на прасета в персонални стопанства, фамилни и индустриални ферми влизат в действие от през днешния ден, оповестяват от Министерството на земеделието, храните и горите.

Целта е да се минимизират рисковете от разпространяване на заразни болести.

От МЗХГ показват, че новите условия са въведени поради комплицираната епизоотична конюнктура в страната през 2019 година Те са били разисквани и съгласувани с браншовите организации.

В персоналните стопанства е прецизиран броят на допустимите за развъждане животни за персонални потребности. При свинете се позволява развъждането на не повече от 3 свине за угояване. Трябва да бъдат обезпечени места за храна, вода и предпазване на фуража. Всяко стопанство би трябвало да има ограда и обособено място за развъждане на животните с избрана повърхност. Стопаните би трябвало да подхващат дейности за стерилизация, както и за стеснен контакт с хора и други животни.

При фамилните и индустриалните ферми новите ограничения включват основаване на буферна зона или двойна/плътна ограда към обектите за попречване на контакт с диви прасета. В взаимозависимост от софтуерното решение на притежателя е въведена опция на всяка софтуерна група да е обезпечена обособена биосигурност в границите на един животновъден обект.

За да се ограничи контакта с гризачи, други вредители и инсекти, е належащо да се покрият местата за предпазване на фуража, както и да се обезопасят отворите, вратите и прозорците. Като спомагателна мярка се изисква отделяне на филтър на входа на всяка постройка за минимализиране риска за разпространяване на болестта от лицата в контакт със свинете. Предвидено е в допълнение измиване и стерилизация на транспортните средства на място, друго от обособено такова на входа.

Относно документите се изисква правене на стратегия за разчистване, стерилизация, дезинсекция и дератизация. Всеки обект би трябвало да има самостоятелен проект за биосигурност, а също и проект за използване на незабавни ограничения при пораждане на заразни болести.

Във фамилните ферми за развъждане се позволяват до 10 прасета майки с приплодите им, само че не повече от 200 броя общо с избрана повърхност за съответната категория животни.

Новите условия в този вид ферми са свързани с обособяването на филтър за промяна на работното облекло на входа/изхода на всяка постройка, в която се отглеждат прасета. Той би трябвало да е оборудван с вана за измиване и стерилизация на обувките и оборудване за стерилизация на ръцете.

От МЗХГ показват, че и при тези обекти е значимо обезпечаване на отбрана на фуража за изхранване, както и обезопасяване на отворите, вратите и прозорците. Въвежда се разчистване, измиване и стерилизация на транспортните средства. В този вид ферми се вкарва условие потенциалът на мястото, където се събира торовата маса, да е съобразено със наложителния 40-дневен интервал, през който тя няма да може да се извежда отвън животновъдния обект.

За животновъдните обекти и пасищата за целогодишно развъждане на животни са въведени условия за слагане на ограждения и обезпечаване на храна и вода. Те би трябвало да имат и заслон за обезпечаване на отбрана от неподходящи климатични условия, както и на място за осъществяване на ветеринарномедицински операции.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР