Новите гранични ограничения, наложени в някои европейски страни предизвикаха хаос,

...
Новите гранични ограничения, наложени в някои европейски страни предизвикаха хаос,
Коментари Харесай

Европа изпадна в хаос след внезапни гранични ограничения

Новите гранични ограничавания, наложени в някои европейски страни провокираха безпорядък, рецензии и митинги на високо равнище. Засегнати са Чехия, Словакия, Германия, Австрия, Италия - множеството прилежащи една на друга страни.

Чехия - Германия

Много чехи се възползваха през вчерашния ден от последната опция да прекосят границата с Германия, преди да бъде затворена като мярка за прекъсване на разпространяването на мощно заразните разновидности на ковид, съобщи Франс прес.

В четвъртък немският министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер разгласи, че Германия ще затвори от през днешния ден границите си с Чехия и с австрийската провинция Тирол.

От през днешния ден границата ще могат да пресичат единствено лица, които живеят в пограничните региони на Чехия и работят в Германия в жизненоважни браншове като опазването на здравето. Германски жители, които желаят да се завърнат в страната си, също ще могат да пресичат границата.

" Чехите, живеещи в пограничните региони и работещи в Германия, би трябвало да разполагат с документ, удостоверяващ " нужния " темперамент на специалността си и с негативен тест всеки ден ", съобщи през вчерашния ден в " Туитър " чешкото Министерство на външните работи.

Останалите пътуващи ще би трябвало да се подложат на двуседмична карантина.

Десетки хиляди чехи пътуват постоянно до Германия по работа, доста от които са заети в здравния бранш.

Словакия - Германия

Министърът на външните работи на Словакия Иван Корчок насочи митинг пред немския си сътрудник Хайко Маас поради рестриктивните мерки за пътешестване за водачи на камиони, съобщи ДПА. Проблемът идва от задължението да се демонстрира на границата резултат от тест, не по-стар от 48 часа, с цел да може да се влезе в Германия.

" Тази мярка ще провокира огромни проблеми и е съвсем невъзможна за осъществяване на процедура от водачите на камиони ", е декларирал Корчок на Маас съгласно словашкото външно министерство.

В петък държавното управление в Берлин дефинира Словакия като зона, в която са публикувани изключително рискови разновидности на ковид. Това значи, че пътуващите от Словакия към този момент нямат право да влизат в Германия. Изключение се прави за водачите на камиони, само че единствено в случай че изпълнят изискванията за теста или се подложат на карантина.

" Нашите стопански системи са тясно свързани... по тази причина приканвам да се избегнат стъпки в Европейски Съюз, които могат да доведат до реципрочни ограничения и до още по-голямо разстройване на единния пазар ", е декларирал Корчок.

Италия - Австрия

Италия вкарва по-стриктни правила за лицата, идващи от Австрия, като мярка против новите разновидности на ковид, заяви здравният министър Роберто Сперанца, представен от ДПА.

Политикът написа във " Facebook ", че Италия желае да се защищити от южноафриканския вариант, който циркулира в Австрия. Новите ограничения влизат в действие през днешния ден.

Съгласно указа на министъра лица, които са били в Австрия повече от 12 часа, включително минаващи пренос, би трябвало да показват негативен резултат от тест за ковид на границата, не по-стар от 48 часа.

След като влязат в Италия, пътуващите би трябвало да се изследват още веднъж и да се изолират в двуседмична карантина. В края на карантинния интервал е належащо да си създадат още един тест.

За Белгия и реакциите от Брюксел

Едностранните решения не оказват помощ, съобщи преди два дни представител на Европейската комисия във връзка внезапните промени във опцията за секване на границите в Европейски Съюз поради пандемията, съобщи Българска телеграфна агенция. Той разясни, че няколко страни от Европейски Съюз са съобщили на комисията желанията си да вкарат спомагателни ограничавания за свободата на придвижване.

Говорителят означи, че Белгия едвам нощес е съобщила на Европейска комисия за желанието си да продължи възбраната за секване на границата до април. Това решение бе взето от белгийското държавно управление преди седмица, а едвам през вчерашния ден медиите в страната го оповестиха поради неразбираеми изказвания на премиера Александер де Кро.

Говорителят посочи, че комисията е поискала пояснения от Белгия.

Той добави, че страните от Европейски Съюз не би трябвало да вкарват безусловни ограничавания на пътуванията. По неговите думи европейският план не е приключен, по тази причина въпросите за публичното здраве не са в ръцете на Европейски Съюз, а на страните.

Говорителят уточни, че Европейска комисия упорства границите да не се затварят за пътуващите по работа.

По неговите думи (към 12 февруари) Германия не е изпратила известие за желанията си да затвори границата с Чехия и част от Австрия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР