Новите дейности, включени в Наредбата за профилактичните прегледи и диспансеризацията,

...
Новите дейности, включени в Наредбата за профилактичните прегледи и диспансеризацията,
Коментари Харесай

НСОПЛБ: Джипитата не могат да изпълняват новите профилактични прегледи

Новите действия, включени в Наредбата за профилактичните прегледи и диспансеризацията, не могат да бъдат изпълнявани от джипитата. Това споделят от Националното съдружие на общопрактикуващите лекари (НСОПЛБ) в свое писмо до Българския лекарски съюз по отношение на вчерашното. От там означават, че за новите условия за осъществяване на профилактичните и диспансерни прегледи към момента няма смяна в съответните приложения към Националния рамков контракт, които регламентират наличието на дейностите по тях, като за част от проучванията даже няма съответните кодове по НЗОК, с които да се назначават.

Като различен проблем от НСОПЛБ означават, че не е ясно дали плануваните за тези спомагателни проучвания средства ще бъдат задоволителни за покриване на цената им, а за други въобще няма очакван бюджет.

„ Това прави невероятно ОПЛ да извършва профилактичните и диспансерни прегледи в посочения нов размер като наличие на действия, съгласно избрания период на влизане на Наредбата в действие, който е 28.06.2022 година “, показват от Сдружението.

Също по този начин е належащо и софтуерно време за актуализиране на медицинския програмен продукт, с който работят джипитата, както и евентуално този на СИМП, за което има избрани периоди в НРД, допълват от там.

„ В по този начин описаната обстановка са разбираеми и основателни терзанията на сътрудниците ни за вероятни наказания за ненапълно осъществяване в посочените периоди, както и отвод от възнаграждение на към този момент осъществени прегледи след влизането в действие на Наредбата “, означават от НСОПЛБ.

С писмото си лекарите упорстват до премахване на пречките за осъществяването на написаното в Наредбата от страна НЗОК и Министерство на здравеопазването, както и до консолидиране на новите условия в софтуерите на ОПЛ, открити несъответствия в регистрираните прегледи на ОПЛ по отношение на измененията в Наредбата да не са съображение за отменяне на възнаграждение на регистрирана и осъществена активност. „ Уместно би било БЛС да организира съответните диалози с институциите и да се разпише документ, в който поставените въпроси да бъдат решени и да се посочат ясно написани периоди “, означават от Сдружението и показват подготвеност за подпомагане.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР