Новите данъци за старите автомобили догодина ще струват 20 милиона

...
Новите данъци за старите автомобили догодина ще струват 20 милиона
Коментари Харесай

20 млн. лв. ще дадат повече за данъци собствениците на стари коли

Новите налози за старите коли следващата година ще костват 20 милиона лв. в допълнение на притежателите им. Това демонстрират сметките на финансовото министерство в проектобюджета за 2019 година
Държавата възнамерява да събере и 215 милиона лв. в допълнение от тол такси и електронна винетка. Впечатление прави, че тъкмо толкоз ще се и похарчат за системата.

Колата на Драган Вълчев е създадена през 1994 година. Той самият я кара от пет, подарък е от сина му.

Използва колата рядко и по тази причина е безапелационен, че колкото и остарял да е автомобилът му, надали замърсява околната среда толкоз, че да му се вдигне данъкът.

„ Въобще не мисля да закупувам нова, тъй като нямам опция да закупувам нова кола. От асоциацията на вносителите на коли считат, че новите налози за старите коли са увеличени алегорично и няма да имат ефект”, сподели Драган Вълчев.

" Това е автомобил на 15 години. Данъкът му се покачва с 15 лв.. Това нарастване не е фрапантно. Трябва да се извърнат налозите и колкото по-нов е автомобилът, толкоз по-нисък налог да плаща”, сподели пред bTV Любомир Доросиев, зам.-председател на Асоциацията на вносителите на коли.

И в случай че съгласно икономисти смяната е стъпка в вярна посока, то не е ясно по какъв начин тъкмо са изчислени предстоящите доходи от 20 милиона лв. и дали ще бъдат събрани.

" Ако в дадена област общият данък се увеличи доста, допустимо е да се прибегне до така наречен данъчен туризъм и да се записват коли в прилежащи общини или такива с по-ниски данъци”, сподели икономистът Калоян Стайков.

Дори и това да не е всеобща процедура, съгласно анализаторите, с бюджета не се оферират промени, а на процедура се разчита на по-високи налози.

„ Правителството се е насочило към сибиране на повече доходи не посредством възстановяване на събираемостта, а посредством увеличение на данъчната основа, което опонира на поръчките, че налози няма да се увеличават”, съобщи икономистът Калоян Стайков.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР