Новите членове на екипа на главният прокурор Иван Гешев ще

...
Новите членове на екипа на главният прокурор Иван Гешев ще
Коментари Харесай

Кои са заместниците на Гешев

 Новите членове на екипа на основният прокурор Иван Гешев ще бъдат гласувани в сряда, на  първото за годината съвещание на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет, което за първи път ще бъде управлявано персонално от Гешев в качественото му на " обвинител №1 ".
Вече станаха ясни и имената на предложенените негови заместници.
Прокурор Красимира Филипова, която до неотдавна бе и зам.-апелативен прокурор на столицата, а сега правоприлага във ВКП, е препоръчана да заеме поста на Мария Шикова, като заместител към Върховна касационна прокуратура. На мястото на Ася Петрова към Върховна административна прокуратура (ВАП) се предлага да бъде назначена прокурор Десислава Пиронeва, която сега е в Софийската градска прокуратура (СГП). А досегашното място на Гешев като заместител към ВКП се чака да бъде заето от члена на Висш съдебен съвет Пламена Цметанова.  
 Така, дружно с шефа на Националната следствена работа (НСлС) Борислав Сарафов , който е зам.-главен прокурор по следствието, и след утвърждението на прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, заместниците на Гешев ще станат четирима, колкото са и свободните за това места.

Ето професионалният път на новите му заместници:

 Красимира Филипова е прокурор в отдел „ Съдебен ” на Върховна касационна прокуратура. Притежава забележителен професионален опит като прокурор, минал поредно през всички равнища в структурите на Прокуратурата. Придобила е забележителен административен опит като заместител областен прокурор на РП- Костинброд, заместител на административния началник – областен прокурор на ОП-София, заместител на административния началник – апелативен прокурор на АП София и заместител на министъра на правораздаването в интервал на дейни организационни и законодателни промени, свързани с активността на Прокуратурата и Висши правосъден съвет. Завършила е Юридическия факултет на СУ „ Св. Климент Охридски ” и е дееспособен правист двадесет години.
 
 Десислава Пиронева извънредно добре познава правото на Европейския съюз и интернационалното право – сполучливо е минала процедурата за асортимент на претенденти за длъжността „ Европейски прокурор “ на Република България и пред Комитета по асортимент. Кандидатурата й е оценена високо, като от Комитета по подбора е полученото публично съобщение за решението, че е класирана преди всичко. Тя е приключила Юридическия факултет на Югозападния университет „ Неофит Рилски ” през 2003 година и е дееспособен правист със 17-годишен стаж. Също има огромен професионален опит, насъбран като младши прокурор в Районна прокуратура – Петрич, като прокурор в Софийска районна прокуратура, след това в Софийска градска прокуратура. За чудесно осъществяване на служебните си отговорности и потвърдена висока професионална подготовка, прокурор Пиронева е награждавана и от основния прокурор.

 Пламена Апостолова е с максимален пофесионален опит от трите кандидатури - има 26-годишен стаж, насъбран от следовател в някогашната Столична следствена работа, понастоящем СГП, през следовател в Национална следствена работа до завеждащ отдел в Национална следствена работа. Член е на Висшия правосъден състав от октомври 2017-та година. Също е поощрявана на няколто пъти от основния прокурор за чудесно осъществяване на служебните си отговорности. Завършила Юридическия факултет на СУ „ Св. Климент Охридски ” и е дееспособен правист от ноември 1994 година.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР