Новите 240 депутати, които бяха избрани трябва да подадат декларации

...
Новите 240 депутати, които бяха избрани трябва да подадат декларации
Коментари Харесай

Имуществото на новите депутати става ясно до 15 май

Новите 240 депутати, които бяха определени би трябвало да подадат заявления за притежаваното от тях имущество до 15 май. Комисията, отпред, на която е Сотир Цацаров би трябвало да направи инспекция за подадената информация в период от 2 месеца, тъй че какво е финансовото положение на народните представители би трябвало да се разбере най-рано в края на юли.

По закон депутатите са част от хората, заемащи висши обществени постове и като такива са длъжни годишно да заявяват притежаваното от тях имущество. Първият документ попълнят до месец след полагане на клетвата.

„ Встъпителната декларация отразява имуществото и ползите на лицето към датата на встъпване в служба. Тоест - цялостна картина на неговото имущество към тази дата”, съобщи ръководителят на КПКОНПИ Сотир Цацаров.

Народните представители, които за следващ път ще заемат депутатските банки, също ще попълнят встъпителни заявления. И освен такива, припомня Сотир Цацаров. До 30 дни след разформироване на предходния парламент, те би трябвало да подадат по този начин наречената „ крайна декларация ", която отразява имуществото им на края на мандата.

„ Освен това, законът планува те да подадат годишна декларация. Ежегодната декларация отразява тяхното имущество към 31 декември 2020 година. Такъв е законът”, споделя Цацаров.

До средата на май документите би трябвало да са в Антикорупционната комисия, която три пъти ще ревизира едни и същи всъщност данни. „ Защото законът е подобен, а приемането или изменението на закона е в ръцете на самите народни представители. Ние го изпълняваме”, добавя Сотир Цацаров.

Положението се усложнява, в случай че има предварителен избор. Участвалите в 44-тото и 45-ото Народно заседание ще са длъжни да подадат финални заявления за времето, когато са били в предходните парламенти, без значение какъв брой дълго са работили те. Ежегодни, тъй като въпреки всичко са били народни представители, както и нови встъпителни поради депутатското си място в 46-я парламент. „ Срокът за подаване на годишни заявления от всички други задължени лица по закон е 15 и надлежно 17 май. Те са 50 категории”, изяснява Цацаров.

Заради сходен проблем с повтаряне на информацията, подавана от магистратите, Антикорупционната комисия реши, че те ще заявяват имущество единствено пред Инспектората на Висшия правосъден съвет. „ Това, че тя участва в 2 обществени регистъра, в еднакъв тип, на процедура не прави работа на никого”, споделя ръководителят на КПКОНПИ.

Без значение пред кого ще заявяват имущество, заемащите висши обществени длъжности, както и магистратите, са застрашени от данъчни инспекции и солени санкции при открити нарушавания, написа nova.bg.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР