Новините в сряда идват на фона на притеснителни метеорологични прогнози,

...
Новините в сряда идват на фона на притеснителни метеорологични прогнози,
Коментари Харесай

Вечерни новини: Решението за субсидиите на партиите се отлага с месец, златото е на 6-годишен връх

Новините в сряда идват на фона на притеснителни метеорологични прогнози, които дават мотиви и на най-заклетите климатични скептици да признаят, че рисковите проявления на времето не са просто изолирани произшествия на другия завършек на света, а към този момент са на всички места към нас. На фона на ударните поройни дъждове на Балканите, които не престават и през днешния ден, Западна Европа и част от страните в Северна Европа се готвят за температури над 40 градуса в идните дни поради горещата вълна " Ула ". Ситуацията не е по-оптимистична и на северноамериканския континент, където мигранти са умряли поради изключителни жеги покрай границата на Съединени американски щати с Мексико. А още е едвам юни...

НАЙ-ВАЖНОТО

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Орязването на партийните дотации към този момент се отсрочва с месец


Управляващите не се отхвърлят от орязването на партийните дотации и държат на предлагането за 1 лева за глас, само че първо въпреки всичко ще предизвикват съвещания с всички парламентарно показани партии за вероятните разновидности за ограничение на средствата. Целта е измененията да бъдат утвърдени до края на юли - преди лятната почивка на Народното събрание. За това се схванаха ГЕРБ и " Обединените патриоти " на среща, свикана от премиера, откакто водачът на НФСБ Валери Симеонов заплаши да излезе от ръководството. Междувременно министърът на финансите е изпратил писма до 40 партии, получили държавни дотации от 26 май 2016 година до момента, част от които би трябвало да бъдат върнати. ГЕРБ незабавно зададоха звук, като оповестиха, че към този момент са върнали тяхната част - над 5.6 млн. лева

Популисткoто упражнение на ръководещите по орязване на държавните пари за партиите и последвалото предложение на Движение за права и свободи за финансиране на партиите от бизнеса без ограничавания завладя напълно политическия дневен ред в последния месец. Въпреки че в този си тип предложенията са нездравословни, недомислени и биха имали мощно отрицателен резултат за цялата партийна система, те се придвижиха скоростно и без спор през Народното събрание и за малко щяха да бъдат дефинитивно признати предишния петък. В съдружничество с Движение за права и свободи.

Златото с най-висока цена от 6 години

Цената на златото продължи покачването си и във вторник доближи нов 6-годишен връх вследствие на поевтиняването на $ и повишеното геополитическо напрежение. Благородният метал нарастна до 1438.6 $, което е най-високото равнище от май 2013 година

Продължаващият прогресивен тренд се дължи на композиция от няколко фактора. От една страна е това, че Федералният запас даде сигнали, че може да понижи лихвените проценти на фона опасенията за икономическия напредък на Съединени американски щати, а от друга – плануваните нови американски наказания против Иран и идната среща сред Доналд Тръмп и Си Цзинпин, на която очакванията са двамата водачи да реализират прогрес за бъдещите връзки сред двете страни.

Незаконните барбекю и сауна на терасата на Пламен Георгиев няма да бъдат съборени

Навесите на " терасата " на шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев към този момент са съществували към към датата на приемане на постройката и влизането й в употреба. Така те не са противозаконни и няма да бъдат отстранени. Това е обяснението на шефа на " Общински строителен надзор " Влади Калинов, откакто нощес bTV заяви, че той е отменил акта за събарянето на противозаконното надстрояване, публикуван през април от строителния надзор към регион " Слатина ". Актът бе обжалван от Пламен Георгиев и от вложителя в кооперацията. Тя е въведена в употреба през 2007 година с автограф на някогашния основен проектант на регион " Слатина ". Според Калинов в оня миг навесите към този момент са били построени, очевидно в противоречие с издадената виза, само че това е задоволително съображение да се одобряват за " възможни ".

Ситуацията към " терасата " на Георгиев става изцяло неуместна, като постройките очевидно няма да бъдат съборени, макар че са противозаконни. Вчера пък КПКОНПИ оправда всички участници в " Апартаментгейт " за спор на ползи на участниците. Предстоят въпреки всичко резултатите от инспекциите на Национална агенция за приходите и икономическа полиция, само че упованията са и те са да " изрядни ".

СНИМКА НА ДЕНЯ

Falcon Heavy сполучливо извежда 24 спътника в орбита


[Reuters]
SpaceX сполучливо изстреля тази заран най-мощната съществуваща галактическа ракета Falcon Heavy, макар че за трети следващ път изгуби централното ядро на ракетата. Двата странични ускорителя въпреки всичко се приземиха сполучливо. Ракетата има комплицираната задача да изведе 24 разнообразни товара на три разнообразни околоземни орбити по изследователската стратегия STP-2 на американските военновъздушни сили. Сред тях е и така наречен слънчева платноходка LightSail 2 - 5-килограмов тестов уред, създаден от неправителствената организация Planetary Society. Той ще разтвори свръхтънко отразяващо платно с размери 5.6 на 4 метра и ще се задвижва единствено от тягата на фотоните от Слънцето. Мисията е значима за компанията на Илън Мъск, защото тя ще е решаваща за това дали щатските военни ще употребяват в бъдеще постоянно Falcon Heavy за задачите си.

ЦИТАТ НА ДЕНЯ

" Цветанов е отвън ГЕРБ. Колкото Българска социалистическа партия могат да ги питат за Жан Виденов или Движение за права и свободи за Лютви Местан, толкоз и мен за Цветанов. Питайте него. "

Бойко Борисов в отговор на въпрос дали знае кой стои зад българския претендент покупател на ЧЕЗ, който той преформатира във въпрос дали някогашният му заместител Цветан Цветанов е забъркан.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Съвет за електронни медии избира шеф на БНР


Утре и в сряда Съвет за електронни медии ще изслуша концепциите на претендентите да ръководят БНР в идващите три години. До събеседване с медийния регулатор са позволени петима претенденти: Светослав Костов, Митко Димитров, Валери Тодоров, Даниела Манолова и сегашният общоприет шеф на публичното радио Александър Велев.

От този избор зависи дали БНР ще се развива като мощна и свободна медия, която работи в интерес на жителите. На фона на недостига на качествена и самостоятелна публицистика в България ролята на публичното радио е още по-важна.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Съединени американски щати постанова наказания против водача на Иран аятолах Али Хаменей и други високопоставени фигури от властта в Техеран, които ще спрат достъпа им до милиарди долари финансиране, стана ясно нощес. Иран обявиха, че ще докара до завършек на дипломатическите връзки. Тръмп наложи новите ограничения в отговор на сваления от Техеран американски разследващ дрон. В последните седмици напрежението сред Вашингтон и Техеран пораства и доближава рискови равнища.

Одобряването на новите учебници по история за Х клас е спряно, с цел да се преработят текстовете в тях , които засягат историята на България от времето на комунизма, заяви просветителният министър Красимир Вълчев. Новите учебници бяха подложени на критика от историци и от учители поради манипулативното показване на интервала на тоталитарната тирания.

Кметът на София Йорданка Фандъкова незабавно изиска от Столичния общински съвет да анулира решението, с което разреши да се строи 12-етажен хотел в Младост-1. Теренът пред блок 73 стана сцена на всеобщи митинги от живеещите в близост, защото това е от дребното останали зелени площи в региона.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Зимната олимпиада се завръща в Европа с домакинство на Италия през 2026 г


[Reuters]
Милано и Кортина д`Ампецо ще одобряват зимните олимпийски игри през 2026 година Италианската кандидатура завоюва конкуренцията със Стокхолм нощес. Това е второ домакинство за Италия в границите на 20 години след Торино 2006, до момента в който за Швеция е осми несполучлив опит. Така зимните олимпийски игри ще се завръщат в Европа след над две десетилетия - игрите бяха във Ванкувър през 2010, Сочи 2014, Пьонгачнг 2018 и идните в Пекин 2022.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР