Новината, че сякаш вечният президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев се

...
Новината, че сякаш вечният президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев се
Коментари Харесай

Нурсултан Назарбаев не е президент на Казахстан - и какво от това?

Новината, че като че ли " безконечният " президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев се отхвърля от поста си, шокира света. Но съветският всекидневник " Независимая газета " показва в собствен материал, че действително Назарбаев не се лишава от властта - той остава шеф на Съвета за сигурност на страната и ръководител на партията " Светлина на отечеството " , което значи, че главните лостове на властта в Казахастан към момента са в ръцете на Назарбаев.
Тепърва би трябвало да се назначат избори за нов президент, като сега ръководителят на Сената на казахстанския парламент Касим-Жомарт Токаев става настоящ държавен глава, само че слиза от досегашния си пост, прецизира Агенция " Фокус ".
Президентските пълномощия на Нурсултан Назарбаев по силата на Конституцията изтичат през април 2020 година Както в Казахстан, по този начин и в чужбина се говореше, че 79-годишният непрекъснат водач на страната най-вероятно няма да взе участие в идващите президентски избори. Тези клюки станаха по-силни, когато по време на едно от задграничните пътувания Касим-Жомарт Токаев направи същото съмнение. Вярно е, че след това той отхвърли изказването си, само че " подозренията останаха ". Неотдавна самият Назарбаев способства за появяването на нова вълна от клюки, като изиска от Конституционния съд процедурата за дейности, нужни за оставка от поста.
Съгласно Конституцията на Казахстан, при положение на предварително освобождение или премахване от служба на президента, както и гибелта му, пълномощията за оставащия период се трансферират на ръководителя на Сената на Парламента. По този метод президент на Казахстан стана ръководител на Сената Касим-Жомарт Токаев, само че за какъв брой дълго - въпросът към момента е отворен.
" Няма причина да се спекулира, че дейностите на Назарбаев ще доведат до промени в курса на Казахстан и вътрешни разтърсвания. Нищо няма да се промени, в това число връзките с Русия, както и връзките с други страни. Държавната архитектура на Казахстан няма да се промени. Няма предпоставки за това: няма съпротива, кланова битка не съществува. Назарбаев, съгласно мен, се възползва от опита на преходния интервал в Узбекистан, когато в продължение на няколко дни имаше цялостна неустановеност и в Ташкент, с помощта на работата на Службата за сигурност, никой не знаеше какво се случва и в следствие всичко мина безпрепятствено ", разяснява специалистът Аркадий Дубнов.
Подобна оценка на отдръпването на Назарбаев дава и докторът на историческите науки, специалист по Централна Азия и Близкия изток Александър Князев. Според него оставката от президентството би трябвало да се счита за планувана, замислена и хармонично приключва настоящия стадий на предаването на властта, за която доста време са говорили и писали, само че което в действителност е единствено началото.
" Миналата година беше признат Законът за Съвета за сигурност, съгласно който Съветът за сигурност е парламентарен орган и всъщност неговият статут разрешава наблюдаване и пригаждане на работата на всички клонове на държавното управление. Д о известна степен сегашната политическа система на Казахстан прилича иранската, където висшият водач е юридически и дейно водач на страната. Това е малко сходно на системата на властта в Китай след отдръпването на Дън Сяопин от формалните постове. В казахстанската версия това е функционалност на Съвета за сигурност, който Нурсултан Назарбаев ще води до живот ", сподели Князев.
Той напомни, че още преди приемането на закона за Съвета за сигурност, във висшето управление на Казахстан са почнали промени и към този момент са завършили кадровите промени, нужни за осъществяването на сюжета за прехода на Назарбаев към председателството на Съвета за сигурност. В допълнение към конституционно-правната съставния елемент, съгласно Князев, изборът на Токаев е и политически правилен, защото това е " евентуално най-авторитетният политик в чужбина след самия Назарбаев, той е добре прочут в Москва, Пекин, Вашингтон и Брюксел, и богатия му дипломатически опит ще му разреши да поддържа салдото в страната в връзките със международните центрове на властта и всички сътрудници ".
Въпросът наподобява какво ще прави Казахстан във външнополитически проект - ще гледа повече към Русия или към Китай.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР