Докато световните медии спекулират с предполагаемата смърт на шефа на Вагнер, руските държавни медии избягват

...
Новината, че шефът на руските наемници на Вагнер се смята
Коментари Харесай

Новината, че шефът на руските наемници на Вагнер се смята за загинал в самолетна катастрофа, доминира в световните доклади със спекулации, че това може да е свързано с неговия бунт през юни

От EMMA BURROWSA 24 август 2023 г., 17:53 ч. Украйна и Западът“, пише Миронов. „Сега изглежда, че в един момент броят на враговете му е достигнал критична точка.“

Въпреки че социалните медии нарастват по популярност сред руснаците, по-голямата част от страната все още получава своите новини от мощна държавна телевизионна мрежа, която обхваща множество канали в 11 часови зони. В Русия не са останали независими телевизионни канали, откакто Путин разби недоволството след нахлуването му в Украйна.

Анализатори спекулираха, че заглушеното отразяване на държавната телевизия показва, че мрежите са получили малко официални указания и не са сигурни как да отговорят.

„Не е невъзможно да е имало инструкция да се премълчава", каза Кийр Джайлс, експерт по Русия от мозъчния тръст по международни въпроси Chatham House в Лондон. „Но е също толкова възможно, че са играли на сигурно в отсъствието на следа и потенциално при липса на инструкции от силовите структури на Кремъл как да се върти това.“

Руската телевизия изглежда най-близо до справянето със слуховете и спекулациите беше по време на държавното руско телевизионно токшоу 60 минути по Русия 1. Известно с новини с драматична музика, предаването не отразяваше катастрофата, а по-скоро реакцията на западните медии към нея.

Олга Скабеева, една от най-известните руски телевизионни водещи и пропагандисти, представи материал с изрязани заглавия на "извънредни новини" от САЩ, Великобритания и Австралия, които предполагат, че Западът реагира истерично.

Друг от най-известните водещи на руските телевизионни новини, Владимир Соловьов, предположи, че Украйна стои зад докладваната смърт на Пригожин и някои от неговите най-добри сътрудници.

Но до четвъртък следобед местно време новините за катастрофата и съдбата на Пригожин като че ли паднаха в дъното на новинарските бюлетини или напълно изчезнаха.

Така беше, докато Путин не проговори.

„Искам да изразя искрените си съболезнования на семействата на всички жертви. Винаги е трагедия“, каза Путин в коментари, записани на среща с ръководителя на анексираната от Русия област Донецк в Украйна.

Припомняйки, че познава Пригожин от в началото на 90-те години Путин описва Пригожин като „човек с трудна съдба“, който е „направил сериозни грешки в живота“, добавяйки, че „той беше талантлив човек, талантлив бизнесмен“.

В часа след като Путин наруши мълчанието си, коментарите му се изкачиха до върха на някои държавни новинарски бюлетини, преди да паднат отново надолу, което предполага, казаха анализатори, че думите на Путин не са дали достатъчно на държавните новинарски мрежи насочете за отразяване.

Джайлс каза, че очаква руските държавни медии да отразяват съдбата на Пригожин „по-малко известност във вътрешните новини на Русия, отколкото бихте очаквали, но не и да го пишат напълно извън сценария."

До 21:00 ч. местно време в Москва, историята беше отпаднала около половината от актуализациите на новините във водещата новинарска програма на Русия на Първи канал, зад съобщения за среща на Путин с ветерани от войната в Украйна и срещата на върха на БРИКС. Мрежата накратко спомена, че Пригожин е бил на борда на самолета, съобщавайки, че очевидец го е видял да „прави пируети“, докато се разбива на земята.

Но нямаше предположение по отношение на причината за катастрофата, нито коментар от западни лидери, които посочиха, че може да не е инцидент или дори, че е наредено от самия руски лидер.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР