Новината, че от септември Здравната каса ще плаща протезите на

...
Новината, че от септември Здравната каса ще плаща протезите на
Коментари Харесай

Стоматологът д-р Елка Баева от Шумен, пред „Труд”: Не си вадете последния зъб, за да получите намаление

Новината, че от септември Здравната каса ще заплаща протезите на пенсионерите, зарадва доста възрастни хора с дентални проблеми. Този здравен бонус изпълни ли към този момент с пациенти зъболекарските кабинети? Трябва ли да стане наложителен за децата профилактичният обзор? Трябва, споделя доктор Елка Баева. Мярката е изключително нужна за област Шумен, която е отличник по извадени непрекъснати зъби на възпитаници.


– Д-р Баева, от няколко дни дават безвъзмездни протези на пенсионери на възраст от 65 до 69 година Заради този здравен
бонус има ли напор при стоматолозите?
– Протезите не са безвъзмездни. Трудът на зъболекаря и неговите материали се заплащат от Здравната каса, а пациентът заплаща зъботехническия труд. Той би трябвало да даде 100-120 лв. почти, въпреки че всяка лаборатория има ценова политика. Това е четвърта полагаема активност към Здравната каса и тя се отнася за тотално обеззъбени хора, на които не им е останал нито един зъб в устата. Но желая да ги прикани: „ Уважаеми пациенти, не си вадете последния зъб на долната челюст, с цел да получите понижението от касата, тъй като това ще ви докара до доста по-големи проблеми по-късно! Колкото до напора в кабинетите – към момента го няма. Някои сътрудници са си подготвили подобаващи пациенти, тъй като за новата услуга се знае от началото на годината.

– Нямаше ли да се помогне на повече нуждаещи се, в случай че възрастовият диапазон за понижението на протезите беше от 70 до 75 години?
-Изборът е изработен на база на изследвания и на това какви финансови благоприятни условия има Здравната каса. Българският зъболекарски съюз ще договаря да се разшири възрастта и в идващия Национален рамков контракт да бъде включена последваща стара група. Това е първа крачка за пациентите без зъби. Досега те са били лишени от всякаква стоматологична грижа.

– На какъв брой години е най-младият пациент, на който сте сложили „ чене “?
– Не един пациент под 40 години си е тръгвал с протези в стоматологичната процедура, която имаме със брачна половинка ми доктор Баев. Това от време на време е единствен излаз при изгубени зъби от контузия, туморни формирания или небрежност.

– Вероятно казусът потегля от детството? Според здравната статистика децата в Шуменско са с най-вече извадени непрекъснати зъби в страната. Каква е повода съгласно вас?
– Тревожно е положението на детските зъби в нашия район. Статистиката от Районната здравна каса приказва, че за първите 9 месеца на 2016 година са извадени 98 непрекъснати детски зъби. Това са шестите зъби, които никнат от 6 до 8-годишна въраст. За същия интервал на 2017 година стоматолози в Шуменско са вписали 138 пъти „ Код 509 “, т.е. изваден непрекъснат зъб. Много неприятна наклонност! Ние сме преди всичко в България. Според мен повода за това е първо ниската здравна просвета на родителите. Те не водят децата на ортодонт. През 2016 година едвам 10% от децата на възраст 0 до 7 са влезнали в зъболекарски кабинет, а при 7-18-годишните – едвам 23%.

– Тези шести зъби са доживот, нали по този начин? И ваденето е съдбовно?
– Да, тъкмо по този начин. Около 6-тата година пониква 6-ият непрекъснат зъб. Много родители считат, че това е млечен зъб и не обръщат внимание. Чак откакто стане инфектиране на нерв и се стигне до болежка, потеглят да търсят помощ. Налага се да вадим шести зъб на доста ранна възраст. Имах момиче на 10 години, доведено от приемното му семейство. Наложи се да му извадим двата шести зъба, тъй като бяха с абцеси. Беше комплицирано, огромна борба…, само че се справихме. Нямаме избор, когато би трябвало да помогнем, с цел да се предотврати слизането на инфекцията от зъбите към белите дробове.

– На стоматологичен конгрес и тази година вие поставихте въпроса, че би трябвало профилактичният обзор при ортодонт да се вкара като условие преди старта на образователната година. Това допустимо ли е по закон?
– Още от октомври 2016 година насам, като ръководител на Регионалната гилдия на Български зъболекарски съюз и като угрижен доктор по дентална медица, аз постоянно слагам тематиката на регионално и общинско равнище. Изпратихме писма до всички зам. -кметове по опазване на здравето да се обърне внимание и да се вкара профилактичният обзор като наложително условие при постъпване в детска градина и при започването на всяка образователна година. За страдание, до в този момент не намирам поддръжка. Само община Нови пазар поде самодейността. И там с 5% се подвигна посещаемостта при зъболекарите. Има нормативна база, на която да се стъпи за това. В Закона за здравето да вземем за пример, е вписано, че здравните експерти по учебните заведения имат право да събират информация от стоматолозите. При профилактичния обзор се издава амбулаторен лист и той може да бъде представян в учебното заведение или даже изпращан по е-поща от родителя. Целта е да напомним на фамилиите, които в действителност са натоварени от тежко всекидневие – от работа и така нататък, да заведат децата си на ортодонт, а не да постановяваме рестрикции. Преди старта на образователната година аз разгадавам доста на зам. – кметовете и на Регионалния образован инспекторат, че няма да пропуснат тази грижа за здравето на децата.

– Как е организиран въпросът в други общини?
– В Разград да вземем за пример, има решение по тази тематика. И децата, преди да стартират образователната година, минават при стоматолога, вземат амбулаторния лист и го показват пред здравното лице в учебно заведение.

– Смятате ли, че в случай че зъболекарските кабинети в учебните заведения не бяха закрити, ситуацията с оралното здраве на учениците нямаше да е толкоз трагично?
– Не, не считам. Често родителите желаят децата им да вървят при тъкмо избран ортодонт, не тъкмо при този, който работи в учебното заведение. Другият проблем, който е юридически, е, че майката или бащата би трябвало да подпише амбулаторния лист на детето. Не може, както в предишното, учебният ортодонт да извежда деца от клас и да ги лекува без категорично единодушие и автограф на родителя.

– Достатъчен ли е пакетът на Здравната каса за децата?
– Винаги би било добре да се вкара още нещо, само че съгласно е доста добър, стига да се употребява. Пакетът включва един обзор и 4 пломби. Ако детето се води всяка година и се употребяват услугите, от личен опит споделям, че в един миг стоматологът няма какво да прави в устатата на детето.

– А при възрастните по какъв начин е?
– За страдание при тях е дребен пакетът на Здравната каса. Но това са опциите на страната ни – 1 обзор с 3 операции. Този пакет въпреки всичко беше повишен, тъй като дълги години беше 1 обзор с 2 манипулаци, а в този момент от 1 септември влезе и 4-та операция.

– Защо българинът си икономисва визитата при стоматолога и идва късно, когато единственият излаз са клещите? От боязън или от липса на средства?
– За мен първата причина е възпитанието и ниската здравна просвета. На второ място е страхът и чак на трето са финансите. Ще ви кажа за какво от практиката си. Бях поканена да работя с частна здравно-застрахователна компания, в която са застраховани служащи на шуменска компания. От 70 души, на които им е платено лекуването от работодателя, за 1 година пристигнаха да си употребяват правата единствено 16. Това какво е? Липса на средства ли? За 200 лв. всеки от тях можеше да си направи по 3 пломби!

– Зъботехници работят в устата на пациентите, като стоматолози. Знаете ли това?
– Тази неприятна процедура е остаряла. Но продължава, тъй като хората считат, че като идат в зъботехническа лаборатория и там им вземат отпечатък, и се създаде протезата, ще им излезе по-евтино. Но след това им излиза по-скъпо, тъй като протезата не е единствено в техническо осъществяване. В нея има доста клинична мисъл. Само когато зъболекарят и зъботехникът работят в колаборация се стига до триумф.

– Само тогава се вършат комфортни протези?
– „ Удобни протези “ е мощно казано. Пациентите имат дълъг интервал на адапатация. Затова споделям: уважаеми пациенти, ползвайте си профилактичните прегледи, ходете в точния момент на ортодонт, с цел да стигнете по-късно до протези!

– Знам, че в Шуменско пациенти се доверяваха на един човек без тапия, който вадел зъби и изработвал протези. Защо по този начин? Може би тъй като няма кабинети по селата?
– Не е по тази причина. Навсякъде има кабинети и те се посещават един или два пъти седмично от стоматолози. Ето от град Плиска, където има 840 поданици, ми се обади кметицата – Тонка Начева, че имат потребност от ортодонт. И към този момент има трима претенденти. Регионът ни е „ затрупан “, само че отново опираме до ниската здравна просвета. Хората не ценят здравето си, а то е най-важното. Информацията, която получих за този привиден ортодонт, който споменахте, беше, че е ходил да вади зъби по домовете и след това негови пациенти с отворен синус са търсили помощ при хирурзи в Шумен. Зъболекарският съюз беше известен за това с писмо от един сътрудник. Ние сезирахме Районната прокуратура в Нови пазар и съдът му наложи административна глоба от 1200 лева Малка е санкцията, само че мнимия доктор получи повече морално наказване.

– Дайте една универсална рецепта за здрави зъби?
– За нищо няма универсална рецепта. Първо е персоналната хигиена, второ – визитата при доктор, т.е. Профилактиката, с цел да се заловен болесттите в ранен стадий – да се лекува кариесът, а не пулпитите и техните затруднения.

– А положително домашно лекуване при зъбобол има ли? Ракия?
– Винаги споделям на пациентите, които четат всякакви рекомендации за самолечение в интернет или в жълтите вестници – като да вземем за пример „ чесън в ухото при зъбобол “, да дочитат рекомендациите, тъй като на финала написа „ …докато отидете при вашия ортодонт “. Една пулпитна болежка изначало ще се обади веднъж в месеца, след това два-три пъти, а най-после става денонощна и пациентът идва при мен 5 дни не ял и не спал. Такъв човек, още преди да му поставиш упойката, от боязън и терзание може да припадне.

– Кога на детето би трябвало да му се купи първата четка за зъби?
– Още след раждането се предлага с марличка, напоена с вода или с разтвор от разредена кислородна вода, да се обтрива устната празнина на бебето. След като навърши 2 години, може да му се купи първата четка за зъби и паста. На пазара към този момент има всичко за положителната джука хигиена и на деца, и на възрастни.

– Как е по-добре? С криви зъби, които са мои, или с изкуствена усмивка?
– Зъбите могат да са мои и да станат красиви. Сега има доста благоприятни условия за това. С ортодонтско лекуване, като се слагат брекети на зъбите в детска възраст и с фасети в по-напреднала възраст. Естетичната стоматология доста бързо се развива. За мен усмивката е доста значима. Както се споделя, по облеклата те посрещат, по мозъка те изпращат. Аз бих добавила, че и по усмивката те посрещат. Добре е да е поддържана и красива. Но да не забравяме, че би трябвало да е и откровена.

Нашият посетител
Елка Баева е стоматолог с над 30-годишна процедура. Завършила е Медицински университет в София, а от 1993 година се снабдява със компетентност “обща дентална медицина ”. Колегите ги повторно я избират за водач на Районната гилдия на Български зъболекарски съюз (БЗС) в област Шумен. Съпругът й доктор Атанас Баев е бил първият ръководител на локалната съсловна организация, в която членуват 126 души. Синът им също е ортодонт, а снахата и дъщерята са фармацевти. Фамилията постоянно непрекъснато обслужва пациенти.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР