„Малки сини човечета“: Милиция, за която Пекин твърди, че не съществува, създава ли проблеми в Южнокитайско море?

...
Новината, че кораб на китайската брегова охрана е стрелял с
Коментари Харесай

Новината, че кораб на китайската брегова охрана е стрелял с водно оръдие по по-малък филипински аналог в спорна зона на Южнокитайско море, трябва да бъде достатъчно тревожна, като се има предвид, че регионът е широко възприеман като потенциална точка на възпламеняване на глобален конфликт.

Но погледнете по-внимателно видеозаписите на инцидента и скрито в подробностите е нещо може би още по-впечатляващо: някои от най-убедителните доказателства досега, според анализатори, за връзките между китайската армия и предполагаема морска милиция, понякога наричана „малките сини човечета“ на Пекин.

Кадрите, предоставени от Филипините за инцидента от миналия уикенд, показват множество китайски кораби, които блокират кораба си от снабдяване на отдалечен военен пост на Second Thomas Shoal на островите Спратли. Повечето от участващите китайски кораби са маркирани като „Китайска брегова охрана“, но сред флотилията има и поне два кораба със син корпус, които приличат на рибарски лодки.

Западни експерти по морска сигурност – заедно с Филипините и Съединените щати – вярват, че тези лодки принадлежат на контролирана от Пекин морска милиция, която според експерти е стотици силни плавателни съдове и действа като неофициална – и официално отречена – сила, която Китай използва, за да прокара своите териториални претенции както в Южнокитайско море, така и извън него.

Плавателните съдове са част от същата сила, казват те, която е превзела рифа Уитсън, друга част от филипинските претенции в Спратли, с до 220 кораба през 2021 г.

„В тази конкретна операция всъщност можем да заключим, че този китайски риболовен кораб не е просто риболовен кораб, а китайска морска милиция, която получава заповеди от китайската брегова охрана да подпомогне техните операции за блокиране на нашето снабдяване“, каза говорителят на филипинската брегова охрана Джей Тариела на брифинг миналата седмица.

Последният инцидент дойде, когато Филипините се опитаха да снабдят снабдяването на контингент от морски пехотинци, които държат на Second Thomas Shoal – характеристика на островите Спратли, която отдавна е оспорвана между двете страни.

Отдалечената плитчина се намира на повече от 620 мили от най-южния бряг на континентален Китай и на около 120 мили от филипинския остров Палаван.

Филипините приземиха военен кораб от епохата на Втората световна война, Sierra Madre, на плитчината през 1999 г., за да заявят претенциите си за суверенитет, и сега държат своите морски пехотинци разположени на него, но изолацията на кораба и състоянието му на стареене го правят относително лесна цел за тормоз .

След конфронтацията миналия уикенд Китай заяви, че Филипините са нарушили суверенитета му, като са спрели кораба на плитчината.

„Филипинската страна многократно е обещавала да изтегли „заземения“ военен кораб, но изминаха 24 години и Филипините не само не успяха да изтеглят военния кораб, но и се опитаха да го ремонтират и укрепят в голям мащаб, за да постигнат постоянна окупация на рифа Ren'ai“, се казва в изявление на бреговата охрана на Китай, използвайки китайското име за плитчината.

Действието, което предприе миналия уикенд, „беше професионално и сдържано, което е безупречно“, се казва в съобщението.

Китайските власти не отговориха на запитване на CNN за допълнителен коментар по въпроса.

В тази снимка от 30 юни 2023 г., предоставена от филипинската брегова охрана, кораб на китайската брегова охрана, вдясно, предполагаемо възпрепятства кораба на филипинската брегова охрана Malabrigo, докато е осигурявал подкрепа по време на мисия за снабдяване на филипинския флот близо до Втора Thomas Shoal, Южнокитайско море. (Филипинска брегова охрана чрез AP) На тази снимка от 30 юни 2023 г., предоставена от филипинската брегова охрана, кораб на китайската брегова охрана, вдясно, за който се твърди, че пречи на кораба на филипинската брегова охрана Malabrigo, докато е осигурявал подкрепа по време на мисия за снабдяване на филипинския флот близо до Second Thomas Shoal, Южнокитайско море . (Филипинска брегова охрана чрез AP) Филипинската брегова охрана/AP

Плитчината е само една от многото спорни части в Южнокитайско море, където Малайзия, Виетнам, Бруней и Тайван също имат конкуриращи се претенции за суверенитет. Претенциите на Китай обаче са най-големи; тя настоява, че почти всичките 1,3 милиона квадратни мили от морето са негова суверенна територия, въпреки решението от 2016 г. на международен трибунал в Хага, отричащо тези твърдения.

През последните две десетилетия Китай окупира редица рифове и атоли в Южнокитайско море, изграждайки военни съоръжения, включително писти и пристанища.

Западни експерти предупреждават, че предполагаемата милиция – със стотици лодки, за които се твърди, че са финансирани и контролирани от Народната освободителна армия – е сила, с която трябва да се съобразявате. Както показа инцидентът с Whitsun, те казват, че може да се използва за бързо заобикаляне на всеки спорен риф или остров, действайки самостоятелно или съвместно с бреговата охрана или флота на PLA.

Въпреки че последното видео не е първият път, когато заподозрени милиционерски кораби са заснети от камера, много експерти смятат, че това е една от най-убедителните илюстрации досега за това как китайската армия и милицията си взаимодействат. Тази симбиотична връзка стана още по-ясна през 2021 г., когато бреговата охрана на Китай премина под юрисдикцията на Китайската централна военна комисия което на практика я направи част от армията на Пекин.

„Няма начин те (Китай) да извършат тази операция, без да е предварително планирана и да има комуникация в реално време между двамата“, каза Лайл Морис, старши сътрудник в Центъра за анализ на Китай на Института за политика на азиатското общество и бивш служител на отбраната на САЩ.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР