Новината, че Гърция ще разшири морската си граница с 6

...
Новината, че Гърция ще разшири морската си граница с 6
Коментари Харесай

Гърция разширява морската си територия, Албания в истерия

Новината, че Гърция ще разшири морската си граница с 6 до12 морски благи в Йонийско море, последвана от информация, че гръцкият външен министър Никос Дендиас преди този момент е разговарял по телефона с албанския министър председател Еди Рама и известието, че скоро ще посети Тирана, провокира реакции в.

 Високо напрежение: Ще има ли боен конфликт сред Гърция и Турция поради Източното Средиземноморие? Високо напрежение: Ще има ли боен конфликт сред Гърция и Турция поради Източното Средиземноморие?
Турция и Гърция оповестиха, че ще проведат паралелни военноморски учения край гръцкия остров Крит през днешния ден (25 август) на фона на възходящото...
Първата реакция пристигна от Рама, който в отговор на жител във Фейсбук написа, че „ морето и сушата не се дават като дарове “.
" Моретата и сушата не се дават като дарове, приятелю, тъй че преди да обсъждате сходни тематики, седнете, четете, получете информация ", написа Рама .
Опозицията, посредством своя някогашен външен министър, университетския професор Тритан Шеху, упрекна Рама, че " който е жигосал съглашението за морска граница през 2019 година, в този момент, когато Гърция уголемява териториалните си води до 12 благи в Йонийско море, мълчи ".
Шеху акцентира, че това са действия на напускащо държавно управление, което е " цялостно с грехове ". Той посочи, че точно такива неуместни и преднамерени действия във външната и районната политика са нанесли безкрайни вреди на страната в връзките и позицията й в процеса на интеграция и загуба на ролята й за стабилността на района.
Албанското министерство за Европа и външните работи съобщи пред „ Гласът на Америка “, че разширението на морската граница на Гърция няма нищо общо с албанско-гръцката водна граница.
 Напрежение и конфликти в Гърция, поради убийството на грък в Албания Напрежение и конфликти в Гърция, поради убийството на грък в Албания
Полицията в Северна Гърция е трябваше да разпръсне с гранати със сълзотворен газ и зашеметяващи гранати протест, който е беше провежда...
Това е проблем, който се контролира от интернационалното право и съответно с от 1982 година (UNCLOS) “, се споделя в изказване.
Министерството показва, че Албания и като прилежащи страни, които поделят морските зони, към този момент са поели ангажимент да реализират ново съглашение „ в духа на взаимното схващане и интерес, основаващо се на правилата и нормите на морското право, интернационалната процедура и зачитането на решението на Конституционният съд. " След лавината от реакции в обществените мрежи, късно нощес вицепремиерът Ерион Браче прикани за „ успокоение “, като подсигурява, че „ нито един сантиметър не е взет от страната. Той прикани за успокоение, тъй като " никой не е нападнал Албания, никой не е окупирал суша и море ". Освен това той изясни, че сушата и морето са обезпечени от националното и интернационалното право. Браче напомни и договорката от епохата на Демократическата партия, която той назова неконституционна и резултат от дейностите на деградирало държавно управление.
" Успокойте се. Истерията не е наша мощ, а наша уязвимост. Обръщам се към всички вас, които обичате да коментирате с часове в обществените мрежи: успокойте се. Никой не ни окупира, нито ни взема суша и море! Земята, морето и всичко останало, което Бог ни е дал в тези елементи, са обезпечени от интернационалните и национални закони, те не се пазят с нервност, а със познание, мир, разсъдък, закон, пристрастеност и обич за всеки сантиметър земя и море “, написа Браче.
Въпросът за морската граница сред двете страни е тематика, която постоянно се повдига в Албания и постоянно се показва като гръцко изискване за участието на Албания в Европейски Съюз .
На няколко пъти бяха проведени митинги против „ желанието на държавното управление да отстъпи част от териториалните води на Гърция “, с изказванията, че това е „ национално изменничество и в случай че то е изискване за приемане на дата за договаряния с Европейски Съюз, то не би трябвало да се случва “.
 Преговорите сред Гърция и Албания за двустранните проблеми минали с напрежение Преговорите сред Гърция и Албания за двустранните проблеми минали с напрежение
Официална Тирана прави оценка, че договарянията за текста на спогодбата за разрешаване на двустранните проблеми сред Гърция и Албания са били...
През април 2009 година тогавашните министри на външните работи на двете страни Люлзим Баша и Дора Бакояни подписаха съглашение за морска демаркация в Тирана в наличието на министър председателите Сали Бериша и Костас Караманлис. Но Конституционният съд в Албания на идната година разгласи договорката за неконституционна.
Експерти в региона настояват, че Бериша е „ дал “ на Гърция повече от 200 квадратни километра морска територия, принадлежала на Албания, където се счита, че има огромни нефтени и газови залежи.
* Информация МИА, превод БГНЕС.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР