Новината беше съобщена по време на извънреден брифинг в централата

...
Новината беше съобщена по време на извънреден брифинг в централата
Коментари Харесай

Последното предложение от Габриел - само ротация на премиера с вицепремиера или празен мандат

Новината беше обявена по време на ексклузивен брифинг в централата на най-голямата партия с присъединяване на Мария Габриел, Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян.

„ Още през цялото време се включихме, с цел да намерим градивно решение. За нас България има потребност от устойчиво държавно управление. Имаме фундаментални разлики във връзка с това ГЕРБ да бъде признат като равнопоставен сътрудник. Ще върна празен мандат на президента. Днес предложихме да бъде гласуван съставът на настоящето държавно управление единствено с ротация на премиера и на вицепремиера ", съобщи вицепремиерът в оставка Мария Габриел.

" Припомням, че малко преди началото на договарянията ПП-ДБ пристигнаха с искане за поста на поста на министър-председател и министър на външните работи, по-късно ми беше изпратен меморандум, до момента в който пътувам. Ясно заявих какво е недопустимо за мен в този меморандум. Последва спор в Народно събрание, на което не участваха министри и пристигна оставката на кабинета " Денков ". След това от ГЕРБ-СДС поставихме нашето съглашение. Спорове с ПП-ДБ за регулатори, битка с корупцията и правосъдна промяна от ГЕРБ нямаме. Имаме разлики в това ГЕРБ да е подложен като равнопоставен сътрудник - като първа политическа партия с най-вече гласове ", добави Габриел.

По време на договарянията не ни подминаха предизборни слогъни, подмятания и прилагателни, съобщи тя.

" Поставихме рамка, база, механизъм, ясни отговорности - ПП-ДБ отхвърлиха даже предлагането ни за гласоподаване на същия състав на държавно управление, единствено с ротация на министър-председателя и външния министър. "

Усилените договаряния протекоха сред досегашните сътрудници в сглобката, придружени от безмълвие. Двете обединения се уговориха да не изнасят информация от договарянията до момента в който не се схванат за всичко.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предизвести при започване на седмицата, че през днешния ден е последният ден за договаряния, а в понеделник или вършат държавно управление или връщат мандата незабавно. 

" Колегите от ПП-ДБ не са подготвени да поделят властта. 8 дни преговаряме и поставихме ясно на масата, че желаеме равнопоставеност. ГЕРБ-СДС няма да бъде гумен щемпел на промени ", разкри Деница Сачева, част от договарящия екип на ГЕРБ.

Утре президентът Румен Радев ще връчи мандат за сформиране на държавно управление на претендент за министър-председател, посочен от ГЕРБ-СДС, като най-голямата по бройка парламентарна група. Връчването на мандата ще бъде в 12:00 часа в постройката на президентската институция.

 

Очаквайте детайлности. 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР