Новината бе съобщена от журналиста Дъг Месер, автор на сайта

...
Новината бе съобщена от журналиста Дъг Месер, автор на сайта
Коментари Харесай

Разочарован от САЩ, украинецът Макс Поляков продаде дяловете си във Файърфлай

Новината бе обявена от журналиста Дъг Месер, създател на уеб страницата Параболик Арк.

“Скъпи Комитет по задгранични вложения, военновъздушни сили и 23 организации на Съединени американски щати, които ме предадоха и ме съдиха във всичките свои дейности през последните 15 месеца. Надявам се да сте щастливи. Историята ще съди всички вас. Макс обича Украйна и да, аз имам украински паспорт и съм създател на Файърфлай!!! ”, заяви Поляков.

Миналата година Комитетът по задгранични вложения изиска от Поляков да продаде своите дялове във Файърфлай. Според обява от Блумбърг държавните организации на Съединени американски щати са се страхували ракетните технологии да не попаднат в ръцете на украинците. Въпреки че Поляков е налял над $200 милиона личен капитал в компанията, той се съгласи още в края на 2020-та да напусне ръководещия ръб, с цел да може Файърфлай да печели по-лесно държавните контракти.

Според Месер предприемачът е бил доближен на Доналд Тръмп, като през 2019-та е взел участие в търсенето на покупател за Мотор Сич, украински производител на самолетни мотори. Ходът е целял да попречи на Китай да придобие компанията и да овладее украинските технологии. Съответно възприятието на Поляков, че е “предаден ”, евентуално идва от промяната на администрацията на Тръмп с тази на Байдън.

Тепърва следва да се разбере какво ще е бъдещето на Файърфлай откакто Поляков е продал всичките си дялове в интерес на Маркусич. Според редица специалисти Маркусич е задоволително добър инженер и ракетен експерт, само че други припомнят, че точно под неговото управление компанията бе докарана до банкрут преди шест години. Скоро по-късно Поляков се намеси и избави Файърфлай. 

Безспорно ситуацията е неприятно. Компанията създава орбитална ракета на име “Алфа ”, която предходната година претърпя неуспех при първия си полет и преди разтърсванията беше в ход подготовката за втора задача. Файърфлай има и контракт от НАСА за градежа на комерсиален спускаем уред, който би трябвало да достави потребен товар на Луната. 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР