Нови участници и кукерско шествие са част от празничната програма

...
Нови участници и кукерско шествие са част от празничната програма
Коментари Харесай

Фестивалът на етносите, багрите и котленския килим с рекордно много посетители

Нови участници и кукерско шествие са част от празничната стратегия
Рекорден брой гости регистрират уредниците на шестия Фестивал на етносите, багрите и котленския килим, съобщи Българска телеграфна агенция. " За първи път при откриването имахме толкоз доста хора от всичките издания на фестивала. Обмисляме разширение на периметъра на фестивала от следващата година ", удовлетворен е кметът на община Котел.

Посетителите могат да проследят пътя на килима от чепкането на вълна, преденето и багрене до тъкането му. В демонстрациите вземат участие и деца – възпитаници на дългогодишната килимарка Величка Съботинова.

За първа година, наред с спонтанните българско, турско, каракачанско и ромско село, своя обичай и просвета демонстрира Република Корея. 

Новост е и присъединяване на фестивалната кукла " Котленчето ", която е основана въз основата на старогръцкия мит за изкусната тъкачка Арахне. Според легендатата богинята Атина я трансформирала в паяк, тъй като се възгордяла с майсторството си и се сравнила с богинята. За прототип на куклата е служил котленският кмет.

Във фестивалната стратегия през днешния ден са включени още VII Национална среща на лютиерите в България „ Родолюбие “. От 19 часа Националното сдружение „ Традиция “ ще показа възстановка „ Ограбването на турската хазна от четата на Алтънлъ Стоян челник “, а от 19:30 часа ще има кукерско шествие на посетители от Стралджа.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР