Нови територии превзе пожарът на българо-гръцката граница в района на

...
Нови територии превзе пожарът на българо-гръцката граница в района на
Коментари Харесай

Фронтът на пожара на българо-гръцката граница вече е 20 километра


Нови територии завладя пожарът на българо-гръцката граница в региона на Кирково. Ситуацията там остава комплицирана поради мощния южен вятър, който трансферира огъня от гръцката част на наша територия. През целия ден на терен работеха над 200 души, половината от които са ловци и доброволци. Целта е да се овладеят огнищата по границата и да не се допусне пламъците да слязат надолу.

Южният вятър носи огъня и дима към България. Пушекът е толкоз гъст, че на височина от един километър огнищата не се виждат. Това е повода пристигналият на помощ боен хеликоптер да не е задоволително ефикасен. Ако и на следващия ден изискванията останат неприятни, ще се разчита единствено на наземна мощ и техника. Фронтът на пожара към този момент е с дължина 20 километра.

" По билото, откъм Гърция минава в нас. Като повърхност не е огромно, само че като дължина, периметър станаха 20 километра ", каза директорът на противопожарната работа комисар Сергей Заимов, представен от БНР.

" Пожарът е низов. Горят листа и шума, които тук-там са с дебелина половин метър. Утре рано сутринта се включва верижна машина ", заяви заместител регионалният шеф Бисер Николов.

" Чакаме тежка машина от южен централен регион да направи просеки и пътищата, които досега не са чистени да се изчистят, с цел да може, в случай че се наложи, пожарни коли, в случай че вятърът продължи по този начин, да пресрещнат пожара ".

И в неделния ден борбата с огъня ще продължи.

Сергей Заимов и Бисер Николов насочиха зов към доброволците да идват оборудвани с лопата, кирка или различен апарат, както и да си носят храна и вода.

Тази нощ на място остават 10 души, които ще следят придвижването на огъня в 4 основни точки.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР