Нови тайни разкри лъва на Паметника на свободата на връх

...
Нови тайни разкри лъва на Паметника на свободата на връх
Коментари Харесай

Ремонтът на паметника на връх Шипка ще приключи предсрочно

Нови секрети разкри лъва на Паметника на свободата на връх Шипка откакто стартира реставрацията му. Бронзовата фигура бе отворена за първи път от 40 години насам. Оказва се, че Лъвът е градивно здрав и ремонта ще завърши по-рано от плануваното

Реставраторите открили, че носещата структурата, върху която той е съединен, е в положително положение, отливките, от които е изработен - също. Корозията не е нанесла някакви основни провали, които да изискват по-сериозни интервенции.
Д-р Чавдар Ангелов-директор Национален природонаучен музей,,Шипка -Бузлуджа ": Беше почистена тази носеща структура,обработени със съответните химикали,вътрешните повърхности на сегментите от които е съединена фигурата,също бяха обработени по съответния ред и следва затварянето нагледно казано на фигурата и стартира префугирането по съгласуваната технология с цел да може дефинитивно да бъде приключена работата.
При отварянето на фигурата се открила,че тя е доста по-лека и направена от двойно повече детайли
Д-р Чавдар Ангелов-директор Национален природонаучен музей,,Шипка -Бузлуджа ": Установи се,че на всяка част от която е съединена лъва,от вътрешната страна е изписано какъв брой тежи съответния детайл.Това разреши да се пресметна тъкмо тежестта на Лъва.Досега се обявяваше,включително и от музея,че Лъва тежи към 28 тона,оказа се,че той тежи към 12 тона,ако прибавим и носещата структура,максималната тежест става към 15 тона. Другият любопитен миг е,че досега знаехме,че Лъвът е съединен от 28 детайла,оказа са,че те са 53.
Предстои лъвската фигура да бъде обработена със подобаващ химикал, с цел да се получи тъничък филм към нея, който да я пази от въздействието на слънчевите лъчи и климатичните феномени.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР