Нови случаи на Африканска чума по свинете /АЧС/ са установени

...
Нови случаи на Африканска чума по свинете /АЧС/ са установени
Коментари Харесай

Нови случаи на Африканска чума при диви свине са установени в област Шумен

Нови случаи на Африканска чума по свинете /АЧС/ са открити при отстреляни диви свине край Венец и каолиновското село Сини вир по време на първия за сезона колективен лов. Това бе обявено на днешното съвещание на Областната епизоотична комисия в Шумен, съобщи Българска телеграфна агенция.

Съхраняваното в хладилници месо от отстреляните животни ще бъде конфискувано и унищожено, посочи шефът на Областната дирекция по сигурност на храните /ОДБХ/ доктор Катя Райкиска.

Членовете на комисията бяха осведомени от началника на отдела " Здравеопазване при животните " в ОБДХ доктор Наташа Баева и с издадени на 10 октомври заповеди на шефа на Българската организация по сигурност на храните, с които бе разгласен първично зародил случай на заболяването Африканска чума при диви прасета в землището на село Менгишево, община Върбица, след открити 19 натрупа на глигани, както и за първично зародило огнище на заболяването в регистриран обект за развъждане на прасета от породата " Източнобалканска свиня " в град Смядово. " Изпълнени са всички ограничения по заповедта за биосигурност, умъртвени по човечен метод са 86 свине при цялостно подпомагане на община Смядово и органите на Министерство на вътрешните работи ", посочи Баева.

Относно оповестеното огнище на заболяването Африканска чума при диви прасета в землището на село Менгишево, шефът на Държавното горско стопанство във Върбица инж.Муса Кязъм заяви, че са изпълнени всички инструкции според заповедта, лимитирана е инфектираната зона и са спазени всички ограничения за биосигурност.

Областната епизоотична комисия одобри спомагателни превантивни ограничения за попречване разпространяването на заболяването в района. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР