Нови регулации в ЕС ще помогнат на телеком-операторите да могат

...
Нови регулации в ЕС ще помогнат на телеком-операторите да могат
Коментари Харесай

Европа потегля по пътя към гигабитово бъдеще


Нови регулации в Европейски Съюз ще оказват помощ на телеком-операторите да могат бързо да разпростират високоскоростни мрежи (снимка: CC0 Public Domain)

Европейската комисия разгласява набор от оферти, които имат за цел да разрешат по-бързо, по-евтино и по-ефективно внедряване на гигабитови мрежи в страните от Европейския съюз.

Новите разпореждания се основават на два документа. Единият от тях е план на „ Закон за гигабитовата инфраструктура “. Вторият съставлява чернова на „ Гигабитовата рекомендация “, която има за цел да даде насоки на националните регулаторни органи по отношение на изискванията за достъп до телекомуникационни мрежи на оператори със забележителна пазарна мощност, с цел да подтиква по-бързото изключване на наследени технологии и ускорено разрастване на гигабитови мрежи.

Наред с това Комисията стартира проучвателна консултация по отношение на бъдещето на бранша на свързаността и неговата инфраструктура. Консултацията има за цел да събере необятен набор от отзиви за това по какъв начин възходящите условия за съгласуваност и софтуерният прогрес могат да повлияят на бъдещото развиване и бъдещите потребности от високоскоростна съгласуваност.

Общоевропейски инструмент

Предложеният Закон за гигабитовата инфраструктура има за цел да служи като ефикасен общоевропейски инструмент за ускорение на разгръщането на мрежите посредством понижаване на административните спънки и разноските.

Обяснявайки нуждата от това, Европейска комисия означи, че поради възходящото нахлуване на усъвършенствани цифрови технологии, има незабавна потребност от повече честотна лента при по-високи скорости, с цел да стане допустимо да се оферират по-интелигентни, по-гъвкави и новаторски услуги за жителите, бизнеса и основните публични браншове, зависещи от развиването и потреблението на модерни технологии като облака, изкуствения разсъдък (AI), виртуалната действителност и метавселената.
още по темата
В този подтекст се споделя, че Законът за гигабитовата инфраструктура е отговор на възходящото търсене на по-бърза, по-надеждна съгласуваност с интензивно потребление на данни. Тя ще размени съществуващата Директива за понижаване на разноските за широколентов достъп от 2014 година

Законът ще има за цел да понижи бюрократичната тежест и разноските, както и административната тежест, свързани с разгръщането на гигабитови мрежи. Очаква се нормативът да опрости и цифровизира процедурите за издаване на разрешителни, като усъвършенства координацията на строителните работи сред мрежовите оператори за разполагане на главната физическа инфраструктура, като канали и мачти, и да подсигурява, че съответните пазарни участници ще получат достъп.

Европейска комисия счита, че сходни действия съставляват до 70% от разноските за разрастване на мрежите. Освен това законът предлага всички нови или главно реновирани здания, с изключение на в избрани изключителни случаи, безусловно да бъдат оборудвани с оптични нишки. Така жителите ще могат да да имат достъп до услуги за гигабитова съгласуваност. С новите правила Европейска комисия се надява операторите да могат бързо да разпростират мрежи посредством опростени, цифровизирани и по-евтини процедури.

Сега Европейският парламент и Съветът на министрите ще прегледат оферти правилник. След приемане на предлагането новите правила ще бъдат директно използвани във всички страни членки.

Адекватна регулаторна среда

От своя страна планът на „ Гигабитовата рекомендация “ се концентрира върху даването на насоки на националните регулаторни органи по отношение на изискванията за достъп до мрежите на тези оператори, които имат забележителна пазарна мощност. Регулацията има за цел да подсигурява, че всички оператори имат достъп до такава съществуваща мрежова инфраструктура, когато е уместно.

По този метод следва да се обезпечи съответна регулаторна среда, да се подтиква изключването на остарелите технологии без безпричинно закъснение, т.е. в границите на две до три години, и да се насърчи бързото внедряване на гигабитови мрежи, да вземем за пример посредством поощряване на гъвкавостта на цените за достъп към контролирани мрежи, като в същото време следва да се реализира „ устойчива конкуренция “.

Все повече и повече вложения

Новите оферти бяха приветствани от водещи органи в информационната промишленост. Глобалният орган за мобилна търговия GSMA приветства стартирането от страна на Европейската комисия на нейната консултация за бъдещето на бранша на свързаността.

„ В един все по-дигитален свят бъдещият стопански триумф и общественото развиване на Европа ще зависят от устойчивите вложения в съвременни информационни мрежи “, сподели основният регулаторен шеф на GSMA Джон Джусти. „ Правилно е Комисията да се концентрира върху действителностите на днешната цифрова стопанска система, като обмисля способи за разширение на бъдещите нововъведения и вложения в границите на Европейския съюз в интерес на неговите жители и предприятия “.

„ Поздравяваме управлението на Комисията в инициирането на почтена полемика по отношение на ролята, която фирмите, които се възползват най-вече от потреблението на европейските мрежи, би трябвало да играят в приноса си към инфраструктурните вложения в Европа “, сподели още Джусти.

„ Днес единствено шепа компании генерират повече от половината от целия трафик през европейските мрежи. Експоненциалното повишаване на този трафик ще изисква от ден на ден и повече мрежови вложения. Вярваме, че е заслужено фирмите, генериращи най-големи количества трафик в мрежите на Европа, да способстват за нужните инфраструктурни вложения. Тази тежест не би трябвало да пада напълно върху гърба на европейските консуматори и предприятия “, заключи Джусти.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР