Нови разкрития по шпионския скандал. След повдигането на обвинения -

...
Нови разкрития по шпионския скандал. След повдигането на обвинения -
Коментари Харесай

Шпионската афера: Пуснаха под гаранция един от задържаните, направил самопризнания

Нови разкрития по шпионския скандал. След повдигането на обвинявания - единият от 6-мата арестувани е дал показания и е направил признания за активността на групата, по тази причина е бил пуснат на независимост под парична гаранция, научи " По света и у нас ".

Очаква се на следващия ден съдът да гледа мярката на останалите петима, които прокуратурата упрекна за шпионската спекулация в интерес на Русия.

разяснява, че арестуваните са продавали ползите на България за жълти стотинки.



Групата на " Резидента " Иван Илиев - някогашен върховен началник във военното разузнаване е следена повече от година и половина. Чрез брачната половинка на Илиев, чиновници в съветското посолство са предавали претенции за информацията, която ги интересува, настояват източници от следствието. Поставили са условие да знаят всичко за вербуваните, в това число елементи за персоналния им живот, политическите пристрастия и религиозната принадлежност. Една от поставените задания е била да получат всички данни за Координационния център на НАТО във Варна, интервенциите на Алианса в разнообразни райони, данни от департамента за защита на Американското посолство, решенията на другите комитети на НАТО.



Главният прокурор Иван Гешев съобщи: " Става въпрос за дело, което е обвързвано с, да кажем, сензитивна информация касаеща освен българската национална сигурност, а и сигурността на НАТО, Европейски Съюз, на нашите Евро-атлантически сътрудници от Съединени американски щати. Това, което мога да кажа е, че по първични данни групата е била под надзор много време, тъй че са взети всевъзможни ограничения, които могат да се вземат за ограничение на проблемите, които могат да се основат за националната сигурност ".

Информацията, до която вербуваните от Резидента чиновници на Военното разузнаване са имали достъп е била филтрирана по този начин, че те да не схващат, че са разследвани и в това време да нямат достъп до тези данни, които не би трябвало да бъдат излъчени в съветското посолство. През есента на предходната година единият от вербуваните е получил задача да даде информация за ситуацията у нас, както и материали на НАТО, които засягат Русия, Украйна и извънредно забавния за Кремъл регион на Нагорни Карабах.

Главният прокурор Иван Гешев изясни: " Ако приказваме за съветско разузнаване, в съответния случай, аз мога да схвана активността им. Дотолкова, доколкото това е една почтена специалност, кардинално. Ни мога да я приема, тъй като визира българската национална сигурност. Това е в общ проект, в случай че приказваме за кадрови съветски разузнавачи, под дипломатическо, журналистическо или някакво друго прикритие. Но тук става въпрос за българи, които продават личната си страна за стотинки ".

Съпругата на Резидента посещава Руското посолство на 25 февруари. От фамилния диалог по-късно посещаване, излиза наяве, че работата краткотрайно стопира.



Според наши източници, най-вероятната причина руснаците да слагат съдействието с Резидента в режим " пауза " е поредицата от дипломатически чиновници, които страната ни разгласи за персона-нон-грата поради разследващи дейности във връзка с защитата и превъоръжението на армията ни. Днес шпионската спекулация разяснява и министър председателят. Борисов благодари на службите и основния прокурор за резултатите от следствието.



Министър-председателят Бойко Борисов съобщи: " Понеже има едно огромно радиомълчание от другите институции в България, а пък много президенти се изрече към този момент по тематиката. За следващ път, споделям, се постанова и да се афишират за нежелани съветски дипломати. И с вчерашната интервенция още веднъж се обръщам към техните ръководители да спрат да шпионстват в България ".

Според наши източници, един от първите вербувани в групата на резидента е бил някогашния чиновник във Военното разузнаване, който който в този момент управлява секретното деловодство на Парламента. Именно от него е желана цялата секретна информация, която е предоставена на депутатите за договорката с F-16, блок 70.

Въпрос на Българска национална телевизия: " Има ли данни за връзки на арестуваните с отзовани от страната ни дипломати, поради това, че са се занимавали с неспецифична за дипломатическата работа активност? "

" Няма да разясня тази тематика ", съобщи Иван Гешев.

Утре Военната прокуратура ще изиска непрекъснат арест за петима от арестуваните. Аргументите на държавното обвиняване са, че всеки от тях има заплаха да извърши друго закононарушение и да се укрие, в случай че е на независимост.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР