Нови проучвания показват, че леката до умерена консумация на алкохол

...
Нови проучвания показват, че леката до умерена консумация на алкохол
Коментари Харесай

Лекото до умерено пиене може да помогне за облекчаване на стреса, което е добре за сърцето

Нови изследвания демонстрират, че леката до умерена консумация на алкохол може да понижи риска от сърдечно-съдови събития като сърдечен удар и инсулт посредством понижаване на интензивността в характерни области на мозъка, които реагират на стрес.

Въпреки това е значимо да се означи, че създателите на проучването предизвестяват да не се предизвиква потреблението на алкохол за понижаване на сърдечно-съдовите опасности, заради евентуалните неподходящи резултати върху здравето.

Целта на изследването е да се изследва какъв брой лек до сдържан банкет на алкохол (едно до две напитки дневно за мъже и едно пиво дневно за жени) може да понижи риска от сърдечно-съдови болести, както се следи в предходни проучвания.

Крайната цел е да се разбере главният механизъм зад удобните резултати на алкохола върху сърцето и да се намерят различни подходи, които могат да повторят тези резултати без евентуалната щета, обвързвана с потреблението на алкохол.

Намалени сигнали за стрес в мозъка

В това съответно изследване огромна група от над 50 000 лица, записани в Mass General Brigham Biobank, беше оценена от учени.

По време на процеса на записване участниците попълниха анкета, която включваше въпрос за тяхната консумация на алкохол през миналата година.

След това учените прегледали медицинските досиета на участниците, с цел да съберат информация за всевъзможни огромни сърдечно-съдови събития, настъпили по време на интервала на проучването, като инфаркт, инсулт, периферно съдово заболяване и сърдечна непълнота.

След разглеждане на разнообразни фактори като генетика, клинична история, метод на живот и социално-икономически статус, се следи, че хората, които употребяват алкохол в леки до умерени количества, имат по-нисък риск от тежки сърдечно-съдови събития.

За по-нататъшно проучване на тази връзка беше изследвана подгрупа от почти 750 участници, които преди този момент са били подложени на образна диагностика на мозъка заради клинични аргументи, несвързани с изследването.

Беше намерено, че леките до умерени пиячи демонстрират понижена интензивност в амигдалата, мозъчна област, обвързвана със сигнализиране за стрес, спрямо човеци, които употребяват малко или никакъв алкохол.

Интересното е, че резултатите демонстрират, че тези с по-ниски сигнали за стрес в амигдалата също са имали по-малко огромни сърдечно-съдови събития.

Резултатите от това изследване бяха оповестени в списанието на Американския лицей по кардиология на 12 юни.

За хората с тревога преимуществата са повече

Предишни изследвания демонстрират, че алкохолът може да понижи реактивността на амигдалата към заплашителни тласъци, като гневни или уплашени лица.

Въпреки това, това скорошно изследване е първото, което допуска, че това понижаване на интензивността на цццц, породено от алкохола, може да има позитивен резултат върху сърдечно-съдовата система.

Когато амигдалата е прекалено нащрек, тя ускорява симпатиковата нервна система, което води до нараснало кръвно налягане, нараснала сърдечна периодичност и освобождение на възпалителни кафези. Продължителният стрес може да докара до положения като хипертония, инфектиране, затлъстяване, диабет и сърдечно-съдови болести.

Освен това учените откриха, че измежду всички участници лекото до умерено пиянство демонстрира по-значително понижаване на главните сърдечно-съдови събития измежду тези с анамнеза за тревога, спрямо други.

Въпреки че лекото до умерено пиянство се свързва с по-нисък риск от сърдечно-съдови болести, то също по този начин е обвързвано с нараснал риск от рак. От друга страна, потреблението на по-големи количества алкохол (повече от 14 напитки на седмица) е обвързвана с понижена обща мозъчна интензивност, което може да повлияе отрицателно на когнитивното здраве.

Важно е да се означи, че тежкото пиянство или несъразмерното пиянство е посочило в предходни проучвания, че има нездравословни последствия за здравето, в това число нараснал риск от гибел по каквато и да е причина и по-специално от рак.

Авторите на проучването допускат, че откритията могат да доведат до създаването на интервенции, ориентирани към сигналите за стрес в мозъка, без да разчитат на алкохол, като извършения, лечения за понижаване на напрежението като медитация и медикаменти. Тези интервенции биха могли евентуално да доведат до сърдечно-съдови изгоди.

В момента учените изследват дали упражненията, техниките за понижаване на напрежението и медикаментите могат дейно да понижат обвързваните със напрежението сигнали в мозъка и евентуално да обезпечат сърдечно-съдови преимущества.

Справяне със напрежението

Световната здравна организация регистрира 25% нарастване на депресията и тревогата в международен мащаб вследствие на пандемията. Дори през днешния ден тревогата остава главен проблем с разнообразни последствия.

Ето за какво хората се обръщат към алкохола, канабиса и храната като механизми за справяне. Освен това се следи доста нарастване на пристрастяванията.

Докато някои хора може да се извърнат към алкохола като метод за облекчение на напрежението и релаксация, истината е, че е предизвикателство да се спрете единствено на едно пиво, когато се чувствате уплашени.

Вместо това приложите няколко промени в метода на живот, като съблюдаване на здравословна диета, избор на вода или питиета без захар вместо алкохол и включване на повече физическа интензивност в всекидневието ви.

Тези промени може да наподобяват елементарни, само че са потребни за цялостното ви богатство. За страдание доста хора подцениха тези практики по време на пандемията.

Експертите поучават да идентифицирате тригерите за безпокойствие в живота си, като несъразмерна приложимост на обществените медии или непрекъснато следене на вести. Ако тези фактори способстват за равнищата ви на стрес, той предлага да пренасочите вниманието си към поддържане на здрави взаимоотношения със фамилията и приятелите.

Въпреки провокациите в света е извънредно значимо да се обкръжите с позитивни въздействия. Важно да обърете внимание на стресовите обстановки, само че те не би трябвало да лишават напълно фокуса ви.

Ако установите, че тревогата ви продължава и пречи на всекидневието ви или се утежнява с течение на времето, значимо е да потърсите помощ от медицински експерт или експерт по психологично здраве.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР