Нови протестни акции имаше днес в Иран, въпреки че властите

...
Нови протестни акции имаше днес в Иран, въпреки че властите
Коментари Харесай

Протестите в Иран се разгарят отново, властите обвиниха Запада, че подклажда демонстрациите

Нови протестни акции имаше през днешния ден в Иран, макар че управляващите потушиха предходните митинги, съобщи Франс прес. Според основаната в Норвегия правозащитна организация " Иран Хюман райтс " доста хора са се присъединили в митинг в град Карадж покрай Техеран. Той е бил проведен във връзка 40-ия ден от гибелта на Хадис Наджафи, 22-годишна демонстрантка, която съгласно деятели е била убита от иранската полиция през септември. Ирански служители на реда през днешния ден блокираха пътя, водещ от града към локалното гробище, с цел да попречат на протестиращите да се съберат там.
Прочетете още
Протести имаше през вчерашния ден в кюрдските региони на Иран. Там в град Санандадж съгласно правозащитници е бил погубен 18-годишен стачкуващ.

От 16 септември, когато в Иран започнаха митингите, провокирани от гибелта на Махса Амини - арестувана от полицията за нарушаване на разпоредбите за облекло и изпаднала в кома в ареста, минимум 176 души бяха убити, настояват правозащитници. Още 101 протестиращи бяха убити в протестни акции в Захедан, избухнали след изнасилването на млада жена от служител на реда. Сред всички тези жертви най-малко 40 са малолетни. Хиляди участници в митингите бяха задържани, от които 1000 са към този момент упрекнати и може да получат смъртни присъди, написа Българска телеграфна агенция.

Иранските управляващи упрекват Запада, че подклажда демонстрациите, които те разказват като безредици.

Същевременно четиридесет авторитетни правозащитници и юристи намерено разкритикуваха иранските духовни управници, съобщи Ройтерс. В обща декларация те декларират, че заглушаването със мощ на гласа на дисидентите няма да дава дълго време резултат и ще надделеят протестиращите, призоваващи за нов политически ред в страната.

" Правителството продължава да тъне в илюзии и да има вяра, че може да репресира, да арестува и да убива хората, с цел да заглуши гласа им ", споделят правозащитниците и допълват, че Бог ще застане на страната на народа и в последна сметка държавното управление ще бъде отстранено. " Гласът на народа е глас Божи ", допълват те.

Сред подписалите общата декларация са юристът Сайед Деган, който съставлява хора с двойно поданство, арестувани в Иран по обвинявания, свързани със сигурността на страната. Сред подписалите документа е Гити Пурфазел, която бе измежду деятелите арестувани за сключване на отворено писмо през 2019 година с апел към аятолах Али Хаменей да подаде оставка. Активистката бе освободена през 2021 година

Междувременно немското държавно управление прикани през днешния ден жителите си да изоставен Иран поради риск от арести на случаен принцип и налагане на дълги присъди. Берлин предизвести, че хората с двойно поданство, изключително тези с иранско и немско поданство, са изложени на най-голяма заплаха и има съответен риск от задържане, разпити и налагане на продължителни присъди, съобщи Ройтерс.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР