Нови протести срещу дейностите на кариерите над Белащица се проведоха

...
Нови протести срещу дейностите на кариерите над Белащица се проведоха
Коментари Харесай

Белащица отново на протест срещу кариерите – никой не знае кой извозва материали от тях

Нови митинги против дейностите на кариерите над Белащица се организираха тази сутрин  пред комплекс „ Черен Петър ”, проведени от комитета „ Стоп на кариерите в Белащица ”.
Прочетете още
Жители на засегнатото село и близките обитаеми места стачкуваха против трафика на камиони извозващи материал, както и видимо обновената  дейност по добива им. От Инициативния комитет  заявиха, че недоволството им е обвързвано и с решението на Върховния административен съд, отменящо решение на Пловдивския съд, с което се отхвърля акт на РИОСВ-Пловдив против един от концесионерите на кариерата в Белащица – „ Холсим кариерни материали “, за което TrafficNews писа.



Наш кореспондент съумя да се свърже с кмета на община „ Родопи ” Павел Михайлов за коментар:

„ Абсолютно незаконосъобразно е това което се случва сега в кариерите.  Концесията е изтекла, и договорът е преустановен. Изпратили сме питане до Министерството на енергетиката, не само че сме получили отговор. Община „ Родопи ” е безусловно срещу продължаването на активността в кариерите ”, сподели Михайлов.

Припомняме, че Басейнова дирекция „ Източнобеломорски регион “ официално е учредила санитарно-охранителни зони /СОЗ/ към каптирани извори „ Калоян дере I ” и „ Калоян дере II ” край Белащица. Това е станало на 12 септември с подписа на новоназначения към това време шеф Васил Узунов.

Процедурата по основаване бе задействана по-рано тази година, а до момента в който течеше  временно бяха спрени капиталовите оферти на концесионерите „ Холсим “ и „ Европейски пътища “ за удължение периода на концесията.

След като обаче санитарно-охранителните зони към изворите към този момент са факт, на компаниите се не разрешава да упражняват активност по рандеман на инертни материали. Това се постанова, защото поземлените им парцели попадат в обсега на към този момент предпазените пояси.

Адвокат Снежана Стефанова, част от протестиращия комитет разяснява:

„ Нямаме визия коя от компаниите извозва и прави активност. Фактът, е че такава има, а това е нелегално. ”

Протестите в селото от Родопската яка ще продължат всеки ден до края на седмицата или до прекъсване на дейностите по двете кариери.

 

Снимки: БНР 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР