Нови протести бяха организирани във вторник в столицата на Молдова

...
Нови протести бяха организирани във вторник в столицата на Молдова
Коментари Харесай

Проруски олигарх подбужда нови антиправителствени протести в Молдова

Нови митинги бяха проведени във вторник в столицата на Молдова с искане държавното управление да субсидира сметките за сила и да " не въвлича страната във войната ", съобщи БГНЕС.

Хилядите протестиращи, които излязоха по улиците на Кишинев, бяха проведени от група, нарекла себе си " Движение за народа ". Те са подкрепени от другарски настроената към Русия молдовска партия " Шор ", която има шест места в 101-местния законодателен орган на страната, заяви Евронюз.

Демонстрантите скандираха: " Долу Мая Санду! ", " Долу диктатурата! ".

Десетки рейсове докараха протестиращите от цялата страна, което докара до краткотрайни тапи, защото стотици служители на реда, изпратени да подсилят сигурността, ревизираха влизащите в столицата коли.

Лидерът на партията " Шор " - молдовският олигарх в заточение Илан Шор, упрекна полицията, че се пробва да " осуети мирния протест ".

Това е вторият антиправителствен протест, извършен в Кишинев в границите на две седмици, и се случва на фона на възходящите опасения от опити за дестабилизиране на Молдова.

На 13 февруари президентът Санду заяви за скрит план от страна на Москва за събаряне на законното държавно управление, за да се сложи страната " разполагаем на Русия " и да се отклони от курса ѝ за присъединение към 27-членния Европейски Съюз. Русия отхвърля, макар доказателствата за интервенция от нейна страна.

Партията " Шор " инициира и поредност от антиправителствени митинги, които предходната есен раздрусаха Молдова - претендент за участие в Европейския съюз от юни предходната година - се бореше да се оправи с острата енергийна рецесия, провокирана от Москва с фрапантното понижаване на газовите доставки.

Приблизително по същото време държавното управление на Молдова изиска от Конституционния съд на страната да разгласи партията " Шор " за противозаконна. Антикорупционната прокуратура на страната разгласи, че митингите са били отчасти финансирани с съветски пари.

Протестът се организира и ден откакто молдовската Служба за разузнаване и сигурност (СИС) заяви, че е експулсирала двама задгранични жители, които са били уличени в осъществяването на " подривни дейности " за дестабилизиране на Молдова. От Разузнавателна служба на Великобритания обявиха, че двойката интензивно е следила и документирала обществените и политическите процеси в Молдова, в това число митингите, които съгласно тях са били " проведени в столицата от избрани политически сили ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР