Нови промени ще има за безплатните банкови сметки, по които

...
Нови промени ще има за безплатните банкови сметки, по които
Коментари Харесай

Асен Василев готви промени за банковите сметки за заплати и пенсии

Нови промени ще има за безплатните банкови сметки, по които от 1 септември могат да се превеждат заплати и пенсии. Това излиза наяве от отговор на финансовия министър Асен Василев на въпрос от соцдепутата Георги Гьоков, някогашен обществен министър, написа.

Какво се случва с безплатните сметки в банките за пенсии, заплати и обществени помощи, пита Гьоков.

В отговора си министърът показва, че от 1 септември жителите могат да си откриват платежна сметка за съществени интервенции, като тя се обслужва гратис, когато по не я постъпват пари от трудови хонорари, пенсии, помощи, стипендии на учащи.



Според закона всички банки в страната, в това число клонове на непознати такива, са задължени да дават такива сметки, добавя Василев. Банките, които са получили заявление за разкриване на такава сметка, са длъжни да създадат това или да дадат отвод не по-късно от 10 дни след приемане на всички нужни документи.

Финансовият министър акцентира, че във ведомството са постъпили писма и запитвания на консуматори и на компании, които питат по какъв начин тъкмо се ползват законовите промени за заплащане на заплатите по банков път и откриването на безвъзмездна сметка. Една част от сигналите са от работодатели, които заради дефицит на работна ръка наемат задгранични сезонни служащи.  Те са затруднени да открият банкови сметки на непознатите жители, изключително на такива от трети страни.

Друг проблем е неизясненост при условията на банките за разкриване и обслужване на платежна сметка за съществени интервенции, както и основанията за отвод за откриването на такава, както и на други типове сметки. След отправено питане от Министерство на финансите са получили отговор от Българска народна банка, че не събира и разполага със статистическа информация за броя на отводите на банки за разкриване на безвъзмездни сметки.

Министър Василев прецизира, че са импортирани промени в Закона за платежните услуги и платежните системи, във връзка с изискванията и реда за прилагане на платежна сметка за съществени интервенции при облекчени условия от страна на потребителите, само че без да изяснява какви съответно ще са измененията.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР