Нови правила за насърчаване и подкрепа на бургаските ученици и

...
Нови правила за насърчаване и подкрепа на бургаските ученици и
Коментари Харесай

Кметът на Бургас предлага да се разширят възможностите на общинските програми за отпускане на стипендии

Нови правила за поощряване и поддръжка на бургаските възпитаници и студенти с изявени достижения в региона на науката, изкуството или спорта, предлага кметът Димитър Николов. Целта на измененията е да се разширят опциите на програмата, с цел да могат повече студенти да се възползват от общинското стимулиране на образованието. Предложението ще бъде прегледано на идната сесия на Общинския съвет.
Първата смяна касае условието студентите в постоянна форма на образование в бургаско висше образователно заведение да са постигнали най-малък семестриален триумф най-малко доста добър " 5.00 " или повече, а не както до момента единствено отличен " 6.00 ". Така по-голям брой студенти ще отговорят на изискванията и ще получат късмет да получават финансово подкрепяне до момента в който се образоват.
Срокът за подаване на заявки за приемане на финансово подкрепяне на студентите също да бъде изменен. Предложението е заявката за семестриална стипендия към този момент да се подава в период до 14 дни от началото на даден учебен срок.
Както до момента, студентите би трябвало да се образоват за придобиване на образователно-квалификационна степен " бакалавър " или образователно-квалификационна степен " магистър ", само че за придобиването на степен " магистър " към този момент ще се изискват не по-малко от 300 заема според образователния проект със период на образование не по-малък от 5 години.
Последната смяна е обвързвана с броя на претендентите, отговарящи на условието за триумф, само че надвишаващи избраната квота за специалността за дадения учебен срок. Тогава ще се извърши класиране, в което ще се преценяват достижения на студента от присъединяване в олимпиади, надпревари, научни изявления, конференции и научни планове.
Остават условията студентите да имат правото да аплайват за приемане на семестриална стипендия след записване за първи или идващ учебен срок, а семестриалната стипендия " Успешни студенти " да се отпуска за един учебен срок.
Общо 106 бургаски студенти към този момент получиха първите семестриални стипендии по общинската стратегия за стимулиране. Те следват в трите бургаски висши образователни заведения - Университет " Проф. доктор Асен Златаров ", Бургаски свободен университет и Национална художествена академия - Бургас. Най-голям е броят им в Университет " Проф. доктор Асен Златаров " - 74, следван от Бургаския свободен университет с 32-ма студенти и 10 младежи, учащи се в Националната художествена академия в Бургас.
В докладната бележка се показва още, че в Правилата са планувани ограничения за стимулиране на студенти от бургаски висши образователни заведения по Общинска стратегия " Успешни студенти ", а задачата е задържане на младежите в града, повишение на мотивацията им за учене и развиване, подкрепяне реализацията им на пазара на труда и обезпечаване на квалифицирани фрагменти за най-търсените специалности.подпомагане реализацията им на пазара на труда и обезпечаване на квалифицирани фрагменти за най-търсените специалности.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР