Нови правила за адвокатите въвежда Kонцепцията за изцяло нов Закон

...
Нови правила за адвокатите въвежда Kонцепцията за изцяло нов Закон
Коментари Харесай

Нови правила за адвокатите. Какви са те?

Нови правила за юристите вкарва Kонцепцията за напълно нов Закон за адвокатурата (ЗА), която бе огласена от Висшия адвокатски съвет (ВАдвС). Тя ще бъде измежду главните тематики на Есенната конференция на адвокатурата, която ще се състои в събота във Варна.

Сред главните акценти са нови правила, по които даден правист ще може да стане юрист, отпадане на възбраната за юрист да бъде търговец или шеф на комерсиално сдружение и изпълнителен шеф на акционерно сдружение, както и загуба на права при редовно неплащане на членски импорт, написа „ Правен свят ” и показва измененията, които се планува за настъпят за юристите у нас.

Новите правила да станеш юрист

Придобиването на дееспособност ще се прави в границите на преднамерено произвеждане, което приключва с акт за вписване/отказ за регистриране в единния указател на юристите.

Общите предпоставки за придобиване на дееспособност са: приключено юридическо обучение, добита юридическа дееспособност или еквивалентна форма на придобиване или атестиране от страната на подготовка “юрист ” за претенденти от други държави-членки на Европейски Съюз, липса на съдимост, липса на несъответственост, липса на дисциплинарни санкции при или във връзка практикуване на други специалности, зачитани като юридически стаж; юридически стаж, положен уводен изпит за юрист, извършено наложително въвеждащо образование след встъпителния изпит, с дълготрайност на образованието сред 3 и 6 месеца и финален изпит, добита дееспособност на магистрат, най-малко 5 години стаж като постоянен академични учител.

Встъпителният изпит следва да е писмен, като включва тест и решение на проблем по желание на претендента по гражданско или наказателно право (с опция претендентът да избере един от два проблема - цивилен или наказателен).  Въвеждащото образование за претендентите, издържали встъпителния изпит - включва наложително 1/3 от часовете образование по деонтология (етични правила), 1/3 на практика въпроси на адвокатската специалност и 1/3 отбрана на гражданските права и конституционни въпроси. По време на образованието всеки учащ се юрист има адвокат-патрон, който следи за неговото образование и професионалното му развиване, който дава мнение преди допускането му до финален изпит.  Заключителен изпит - организира се от комисия, състояща се от юристи, с минимум 20 години адвокатски стаж, номинирани от адвокатските препоръки и утвърдени от Висшия адвокатски съвет, със специализация в разнообразни области на правото.

Адвокатът към този момент може да може да е търговец

Новата идея за напълно нов Закон за адвокатурата планува и отпадане на възбраната юрист да може да е търговец или шеф на комерсиално сдружение и изпълнителен шеф на акционерно сдружение. „ В множеството европейски страни не съществуват забрани юристът да бъде търговец, шеф или изпълнителен шеф на комерсиално сдружения, член на директорски орган, пълномощник, ликвидатор, като в тези случаи се ползват рестриктивните мерки за спор на ползи. В някой страни (Италия) съществуват междинни режими -забраната за осъществяване на комерсиална активност е неприложима, когато юристът реализира комерсиална активност или е управител/изпълнителен шеф, респ. прокурист/ликвидатор на лично сдружение или сдружение, което принадлежи на членовете на неговото семейство или сдружението е притежател на недвижимия парцел, в който юристът реализира активността си “, написа в Концепцията.

Не плащаш редовно вноска – губиш права

Основания за загубване права на юрист, с изключение на гибел или слагане под забраняване, пораждане на спънка за практикуване на специалността, към този момент ще бъде и систематичното неплащане на вноска, залага се още в Концепцията. Други такива учредения ще бъдат отнемане от право да се упражнява адвокатска специалност като дисциплинарно наказване или като наказване по Наказателен кодекс, липса на застраховка професионална отговорност за настоящата година (представена в период до 31-ви януари на годината); неподновяване на активността след краткотрайно прекратяване на активността за оптималния позволен период, неспазване на условието за избрани заеми или хорариум часове в продължаващо образование или несполучливо довеждане докрай на курсовете за продължаващо образование (адвокатът си избира тематиките, по които желае да специализира, има норматив на часове в обучителни курсове по тези тематика и най-после на всеки курс има къс тест за сполучливо положено курс): първи вид - да се показват на края на всяка година или до 31 март на идната година документи какъв брой часа образования юристът е посетил; втори вид - да се показват на края на всяка година или до 31 март на идната година какъв брой часа образования юристът е посетил и дали сполучливо е издържал завършващия курса на образование тест, в случай че е очакван подобен.

Задължително право на отмора

В новия Закон за адвокатура ще бъде планувано и наложително право на отмора. В закона ще бъде очакван раздел в адвокатските регистри на адвокатските отсъствия (почивки), до който да се обезпечи достъп на нотариуси, ЧСИ, съд, прокуратура и органи на досъдебното произвеждане. За да употребяват това право юристите ще би трябвало да подават  копия от болнични листи и молби за прилагане на отмора по електронен път и завеждането им в регистъра.

Заложено е правото на отмора да покрива до 30 работни дни при стаж на юриста до 15 години и до 40 работни дни при стаж на юриста над 15 години (в това число всевъзможен трудов стаж и юридически стаж); след привършване на тези дни молбите на юриста за прилагане на отмора не се завеждат и отразяват в регистъра.

Предвижда се и обвързване за съда, прокуратурата, органите на досъдебното произвеждане, ЧСИ и нотариуси, и всички други органи и лица, на които е предоставено осъществяването на обществени функционалности, да не изпращат известия, призовки, нотариални предложения и други бумаги на юриста в интервала на регистриран болничен лист или отмора. В тази връзка и за обезпечаване на ефикасна опция за практикуване на правото на отмора е нужна съответна смяна в процесуалните закони.

Право на заслужено заплащане

Възнаграждението на юриста следва да бъде несъмнено съразмерно на материалния интерес, без значение дали се касае за процесуално посланичество или извънпроцесуална активност. Адвокатът ще носи отговорност с цялото си имущество, заради което възнаграждението, което получава за положената работа, би трябвало да има гаранционно обезпечителна функционалност - да регистрира риска, който юристът поема при осъществяване на правна работа съгласно материалния й интерес и да кумулира средства, с които би поел бъдещи искания за вреди. Следва да се планува опция при договарянето юристът и клиентът да се уговорят и за почасово заплащане, без значение дали се касае за процесуално посланичество или консултантски услуги.

Според Концепцията намаляването от съда на присъжданото заплащане под размерите, посочени в закона, следва да става по изключение, при съществуване на особени условия, които дефинират намаляването на възнаграждението като извънредно неотложно за справедливостта и отбраната на публичния интерес.

Предвижда се още и възбрана за уговаряне на заплащане съгласно предмета на делото или като дял от предмета на делото {pactum de quota litis); опция за уговаряне на резултативен хонорар по цивилен и административни каузи с избран веществен интерес, само че не повече от избран % от предмета на делото, както и въвеждане на условие в закона най-малко 50 % от контрактуваното съразмерно заплащане да не е резултативно и да се разплаща в хода на производството без значение от неговия излаз (по образеца на Германия и други правни системи, в които съществува такова правило).

Отказ от отбрана

Накрая – в новия Закон за адвокатурата ще бъде записано, че юристът може да откаже поемането на отбрана на евентуален клиент, без да обосновава повода за отхвърли си. Той е задължен да откаже при спор на ползи. Адвокатът няма право да поема задания, за които не се смята способен. Приетата отбрана значи презюмирана подготвеност по материята, заради което юристът не може да се откаже след това от поетата отбрана на това съображение.

Темата за чисто нов Закон за адвокатурата е на дневен ред от година и най-сетне има ясно какви ще са съответните му измерения. Концепцията за новия закон е направена от работна група с ръководител – адв. Валя Гигова и членове: адв. Емил Ядков, доцент доктор Таня Градинарова, адв. Ценимир Братоев, адв. Кина Чутуркова, адв. Добринка Гърневска, адв. Станислав Костов, адв. Ели Христова, адв. Петър Петров, адв. Любомир Владикин, адв. Димитър Петров, адв. Стефан Марчев, адв. Жана Кисьова, адв. Катерина Граматикова, адв. Христо Хинов, адв. Росен Рашков, адв. Емил Георгиев, адв. Борислав Вълчев, адв. Маринела Ашикова.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР