Нови правила във входа отнеха съня на домоуправителите. Собствениците на

...
Нови правила във входа отнеха съня на домоуправителите. Собствениците на
Коментари Харесай

Домоуправители на жилищни сгради се видяха в чудо – голяма част от собствениците са неоткриваеми

Нови правила във входа лишиха съня на домоуправителите. Собствениците на необитаеми жилища към този момент би трябвало да заплащат като съседите си таксите за входа, без значение че живеят на различен адрес. Това гласят промени в Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност (ЗУЕС), които към този момент са в действие.

Професионалните домоуправители са уведомили клиентите си за новите положения, само че частните лица, определени от съседите да ръководят входа или кооперацията, са се хванали за главите, написа Стандарт. Те нямат визия по какъв начин да намерят съседите си, които имат апартамент в кооперацията или блока, само че не живеят в него. Най-трудно е да се открият хората, които са купили жилище с капиталова цел и живеят в чужбина. Дори и домоуправителят да откри връзка с тях заплащането на таксата зависи единствено от положителната им воля.

За необитаемите жилища е постановено разходът да е в размер на таксата за един човек месечно. Конкретният размер на таксата се гласоподава на заседание на етажната благосъстоятелност. С парите от нея се поддържа хигиената на стълбището, техническата редовност на асансьорите, осветлението и така нататък

По данни на градоустройствени архитекти необитаемите жилища в София са 200 000, а в Пловдив – към 32 000.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР